Vijftien jaar cel voor wurgen echtgenote voor ogen van kinderen

Bloemen bij het huis van de overleden vrouw in Ter Aar
Bloemen bij het huis van de overleden vrouw in Ter Aar © John van der Tol
TER AAR - Ismail D. uit Ter Aar is door de rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het wurgen van zijn 34-jarige echtgenote in haar woning in Ter Aar. Ook moet de 47-jarige verdachte een schadevergoeding van 50.000 euro betalen aan elk van zijn drie kinderen, die erbij waren toen D. hun moeder doodde.
De 34-jarige vrouw werd vorig jaar onder verdachte omstandigheden gevonden in haar woning aan de Reigerlaan in Ter Aar. Ze bleek gewurgd. D. werd niet veel later gearresteerd voor zijn rol in de dood van zijn echtgenote. Zelf woonde hij toen al niet meer samen met het slachtoffer, maar had een eigen woning in Nieuwkoop.
De drie dochters van de verdachte en het slachtoffer waren in de woning aanwezig toen hun ouders ruzie kregen op de eerste verdieping. Ze zijn naar boven gegaan om te kijken wat er aan de hand was en zagen hoe hun vader hun moeder om het leven bracht. Zelfs toen de kinderen gilden dat hij moest stoppen, deed D. dat niet.

Voor dood achtergelaten

Na de geweldsuitbarsting heeft D. zijn vrouw voor dood achtergelaten. Hij liet de kinderen thuis achter om spullen uit zijn tijdelijke woning in Nieuwkoop te halen. Later trakteerde hij ze op kapsalon en pizza en liet ze achter bij een vriend, tegen wie hij zei dat zijn vrouw onwel was geworden. Toen de kinderen 's nachts nog steeds niet waren opgehaald, is de vriend naar het huis van de vrouw gegaan. Toen is pas de ambulance gebeld.
D. heeft altijd ontkend dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Maar de rechtbank oordeelde maandag dat er overtuigend bewezen is dat er sprake was van doodslag. Voor moord is hij vrijgesproken: de man zou geen vooropgezet plan hebben gehad om zijn vrouw van het leven te beroven.

Traumabehandelingen

Volgens de rechtbank heeft de man 'onherstelbaar leed toegebracht' aan de dierbaren van zijn vrouw. In het bijzonder aan de kinderen, die traumabehandelingen nodig hebben om de dood van hun moeder te verwerken. 'Hun jeugd is getekend door het handelen van hun vader', staat in het vonnis. De man moet daarom een bedrag van 50.000 euro per kind aan affectie- en shockschade betalen. Ook moet D. de zus van het slachtoffer 6.600 euro betalen voor onder meer de begrafeniskosten.
De straf van de rechtbank is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste twee weken geleden twaalf jaar cel. De rechtbank vindt dat partnerdoding waar jonge kinderen bij zijn tot de ergst strafbare feiten behoort en dat de handelingen van de man bijzondere, strafverzwarende omstandigheden opleveren.