Celstraffen geëist voor wietteelt, maar niet voor brand in portiekwoning

DEN HAAG - Een stel uit Pijnacker is volgens het Openbaar Ministerie wel verantwoordelijk voor de wietteelt in een woning aan de Rederijkerstraat in Den Haag, maar niet voor de brand die in de zolderwoning ontstond. Vandaar dat de officier tegen de 69-jarige man en de 53-jarige vrouw een celstraf eiste van acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.
Op 26 november 2020 brak op de zolderverdieping midden in de nacht een brand uit, waarbij de vlammen uit het dak sloegen. Bewoners van de portiekwoning en buren moesten in allerijl het huis uit. Achttien woningen werden ontruimd, negen werden naderhand onbewoonbaar verklaard. 'De brand heeft voor miljoenen schade aangericht en er is veel angst en paniek ontstaan bij omwonenden', zei de officier van justitie maandag bij de Haagse rechtbank. Volgens haar zijn er 'sterke aanwijzingen' dat de brand is ontstaan door de hennepkwekerij op de zolderetage. Er was immers gerommeld met de elektrische leidingen.
Het stel uit Pijnacker krijgt van het OM toch niet de schuld van de brand, omdat het keiharde bewijs dat die is veroorzaakt door de wietteelt ontbreekt. De brandweer heeft dat niet kunnen vaststellen doordat de vlammen alle sporen vernielden. Het OM vindt wel dat de man en vrouw uit Pijnacker straf moeten krijgen voor de wietteelt op de zolderetage. Bovendien zouden ze een vervalst huurcontract opgesteld hebben met een katvanger, en hebben ze elektriciteitsleverancier Stedin opgelicht.
Haar in de maling genomen
De uitgebrande bovenwoning is van de 53-jarige vrouw. Ze ontkende maandag bij de rechtbank dat ze iets wist van de hennepteelt. Haar 69-jarige partner was die buiten haar om begonnen, met zijn schoonzoon. Haar partner bevestigde haar verhaal. 'Mijn schoonzoon en ik hebben haar in de maling genomen, we wilden beiden wijzer worden van de wietteelt.'
Volgens de schoonzoon, een 48-jarige man uit Zoetermeer, was de vrouw wel op de hoogte van de wietteelt in het pand. Ze zou er ook henneptoppen geknipt hebben. Tegen de schoonzoon eiste het OM een werkstraf van 240 uur.
Zoekopdrachten in verband met wietteelt
De officier van justitie gaat er ook vanuit dat de vrouw een rol had bij de wietteelt. Op haar telefoon werden namelijk zoekopdrachten aangetroffen die verband hielden met wietteelt. De aanklaagster wil dat het stel uit Pijnacker, naast de celstraf, ook wordt veroordeeld tot terugbetaling van de winst die ze maakten met de hennepkwekerij. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 45.000 euro.
De uitspraak is over twee weken.