Tien jaar cel en tbs voor jaloerse man die nieuwe liefde van zijn vriendin doodstak

Onderzoek na fatale steekpartij in de Hoogvlietstraat
Onderzoek na fatale steekpartij in de Hoogvlietstraat © Regio15
DEN HAAG - Een man uit Voorburg die uit jaloezie de nieuwe liefde van zijn vriendin doodstak in een woning in Den Haag moet tien jaar de gevangenis in. Ook moet hij verplicht een tbs-behandeling ondergaan. Dat heeft de Haagse rechtbank maandag besloten.
Volgens de rechter heeft de 41-jarige Voorburger zijn liefdesrivaal op 7 juni van het afgelopen jaar vermoord. Uit het vonnis blijkt dat de man in de maanden voor de steekpartij al bedreigingen aan het slachtoffer, een 36-jarige Hagenaar, heeft geuit. 'Die gaat steeds naast mijn wijf liggen', zo stuurde hij al in april naar een vriend. 'Ik weet wel andere plekken, betere plekken dan als mensen me zoiets misgunnen dan mag hij van mijn part sterven. Ik geloof wel dat hij zijn graf al gegraven heeft.'
Niet alleen tegen deze vriend uitte hij zijn jaloerse gevoelens, de man wist ook het telefoonnummer van het slachtoffer in handen te krijgen. 'Je hoort met je vieze poten van andermans vrouwen te blijven', zo appte hij in mei. En aan een andere contactpersoon stuurde hij: 'Plies lijkt wel of er strakjes doden gaan vallen. Wegens jaloezie.'

Mogelijkheid zich te bedenken

De rechter ziet in deze berichtjes dat de Voorburger zijn concurrent al langer dood wilde hebben. In de nacht van 6 op 7 juni gaat het fout. De man stapt rond 3.00 uur op zijn fiets en rijdt naar de woning in de Hoogvlietstraat. Daar weet hij binnen te komen en loopt direct op het slachtoffer af, waarna hij acht keer op hem insteekt. De Hagenaar overlijdt ter plaatse.
De verdachte zou het mes dat hij heeft gebruikt van huis hebben meegenomen. De rechtbank rekent het de man zwaar aan. De hele fietstocht van Voorburg naar Den Haag had hij namelijk de mogelijkheid om zich te bedenken. Omdat de man dit niet heeft gedaan vindt de rechtbank het bewezen dat er sprake is van voorbedachte rade om de Hagenaar te vermoorden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de Voorburger verminderd toerekeningsvatbaar is en dat hij een tbs-behandeling moet ondergaan. Dit zal volgens de rechtbank een lang traject zijn, waardoor de opgelegde gevangenisstraf met tien jaar iets lager uitkomt dan de door het OM geëiste veertien jaar.