Stichting Bibian Mentel helpt mensen met beperking de berg af: 'Wintersportgevoel voor iedereen'

ZOETERMEER - Wintersporten met een lichamelijke beperking is soms best een uitdaging. Om te zorgen dat mensen met een handicap niet op de bank gaan zitten, organiseert de foundation van de overleden snowboardster Bibian Mentel de Mentelity Games. Een vierdaags ski- en snowboardevent dat normaal in Zwitserland wordt gehouden, maar dit jaar zijn kick-off beleeft in SnowWorld in Zoetermeer. 'Geeft een boel hele blije gezichten', vertelt oprichter Maayke de Graaff.
De sneeuwhal van SnowWorld heeft een iets andere aanblik dan gewoonlijk. Niet alleen individuele wintersporters dalen de berg af, maar ook skiërs op een zitski met instructeur. SnowWorld vormt het toneel van de Mentelity Games, waar mensen met een lichamelijke uitdaging kennis kunnen maken met het sporten in de sneeuw. Het geeft hen daarnaast de mogelijkheid om te wennen aan een snowboard, de ski’s of een zitski en is alvast een klein opwarmertje voor het echte werk in Zwitserland.
'Wij beloven dat we iedereen de berg af krijgen', vertelt Maayke de Graaff van de Mentelity Games. 'Visueel of een lichamelijke handicap, het maakt niet uit. We willen iedereen een wintersportgevoel geven.' Dat lijkt tijdens het evenement goed te lukken. Veel blije en glunderende mensen komen op zitski of op ski's naar beneden gegleden. Wat zorgt voor een goed gevoel bij de Graaff: 'Hier doe je het eigenlijk voor'.

Bibian Mentel Foundation

De Mentelity Games lijken zijn uitwerking te hebben: zorgen dat mensen met een beperking niet op de bank blijven zitten, maar met plezier kunnen gaan sporten. Een instelling die afkomstig is van de oprichter van het evenement: Bibian Mentel. De paralympisch en olympisch snowboardster begon met de sport na het verliezen van één van haar benen door kanker. Uit het sporten haalde zij veel energie en zorgde ervoor dat zij kon leven met haar beperking.
In maart is ze overleden, met de foundation die is opgericht uit haar naam probeert het team haar werk voort te zetten. 'Bibian had de Mentelity Games graag meegemaakt', vertelt Thijs Knoeze van de foundation. De man van Bibian, Edwin geeft aan: 'Het deed haar zoveel plezier om al die kinderen te zien genieten van de sneeuw. Dat gaf haar heel veel energie. Met die gedachte in ons achterhoofd organiseren wij dit event. Wij hebben de deelnemers de tijd van hun leven gegeven. Dat is precies wat Bibian had gewild.'