Instellingen

Gratis tram en P+R langs snelweg tegen verkeerschaos The Mall

File naar The Mall of the Netherlands
File naar The Mall of the Netherlands © Regio15
LEIDSCHENDAM - De gemeente Leidschendam-Voorburg en de Mall of the Netherlands gaan samen een proef doen met een P+R-locatie langs de A4. Bezoekers van het drukke winkelcentrum kunnen hun auto dan langs de snelweg parkeren om vervolgens met de tram naar de Mall te gaan.
De hoop is dat een P+R langs de snelweg eindelijk een oplossing gaat zijn voor de enorme verkeersdrukte richting het winkelcentrum. Sinds de opening van de Mall of the Netherlands begin maart worden omwonenden tot wanhoop gedreven door de enorme verkeersdrukte rond het megawinkelcentrum. 'We zijn het spuugzat', zei een omwonende eerder. Een eerdere enquête over de verkeersoverlast leverde te weinig informatie op.
Zaterdag 2 en zondag 3 oktober wordt met de proef gekeken of dit dan dé oplossing is. 'We willen graag dat bezoekers van de Mall de auto laten staan en met het openbaar vervoer komen. Komen ze toch met de auto, dan bieden we de mogelijkheid om makkelijk te parkeren en met de tram naar de Mall te reizen', meldt de gemeente.

Kosteloos parkeren en met ov

Tijdens de pilot kunnen bezoekers van de Mall hun auto gratis parkeren bij P+R Mall of the Netherlands op het parkeerterrein van Castellum langs de A4 en kosteloos verder reizen met tram 19 naar de Mall. De P+R wordt met digitale borden langs de wegen aangegeven. 'Met de proef bereiden we ons verder voor op het najaar wanneer het druk kan worden en mensen vanwege slecht weer misschien vaker de auto pakken.'
Naast het onderzoeken van de mogelijkheden voor de inzet van een P+R op dagen waarop extra drukte wordt verwacht, wordt ingezet om zo veel mogelijk mensen met de fiets of het ov te laten komen. Zo wordt er gewerkt aan het verbeteren van fiets- en wandelroutes en de realisatie van een bewaakte fietsenstalling. 'De tramhaltes en oversteekplekken rond de Mall worden verbeterd en we maken beter bekend dat tram 2 en 6 gemiddeld elke 5 minuten vanaf Station Den Haag Centraal naar de Mall vertrekken', laat de gemeente weten.