Alphenaar (20) opgepakt voor fraude met vaccinatiebewijzen

Het gele boekje
Het gele boekje © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn is opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. GGD GHOR Nederland deed maandag aangifte tegen de GGD-medewerker uit Alphen, die later op dezelfde dag werd aangehouden. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de zaak.
De verdachte zou valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor iemand onterecht over een QR-code (vaccinatiebewijs) kon beschikken. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft de man uit Alphen aan den Rijn opgepakt. De politie doet volgens Studio Alphen verder onderzoek naar de zaak, de man zit op dit moment vast.
GGD GHOR meldt verder dat meerdere medewerkers op non-actief zijn gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen. Ook tegen hen is aangifte gedaan. Het is onduidelijk om hoeveel medewerkers het gaat en in welke regio's zij werkzaam waren. 'In het belang van het onderzoek deelt GGD GHOR Nederland geen verdere informatie', aldus de koepelorganisatie.

'Misbruik kunnen we niet volledig uitsluiten'

'Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD of in het landelijk callcentrum misbruiken voor het plegen van fraude', aldus een woordvoerder. De vermoedelijke fraude werd enkele weken geleden ontdekt. 'De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld.' Wie bij de GGD komt werken, moet altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen en er moet bovendien een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend.
'Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden', aldus de organisatie in een verklaring. Met de frauduleuze QR-codes kunnen mensen onder meer illegaal toegang krijgen tot bijvoorbeeld evenementen en horecagelegenheden.