Tomatenvirus blijft Westlandse kwekers plagen: weer twee nieuwe bedrijven getroffen

Tomaten met het virus
Tomaten met het virus © NVWA
WESTLAND - Terwijl het coronavirus langzaam wordt ingedamd, laait het tomatenvirus in de Westlandse kassen juist weer op. Het beruchte Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), zoals de tomatenziekte eigenlijk heet, is bij twee nieuwe kwekerijen in Westland vastgesteld. Dat blijkt uit een update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Daarmee komt de teller van het aantal besmette bedrijven in Westland in totaal op twaalf te staan. Sinds de vorige update in juni zijn er in heel Nederland vijf nieuwe vondsten gedaan, waarvan dus twee in Westland. De NVWA meldt verder dat het virus op twee tuinbouwbedrijven in het land: 'succesvol is geëlimineerd'. Daarmee komt het totaal aantal besmette bedrijven nu op 29.
Het virus, dat in oktober 2019 voor het eerst werd aangetroffen in een Westlandse tomatenkas, tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus, zijn verplicht dit te melden bij de NVWA.