Advocaat wil meer getuigen horen in moordzaak-Mimoun Bergoual (66)

De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan
De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan © John van der Tol
OUD ADE - Er gaan meer getuigen worden gehoord in de zaak rond de moord op Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade. De nieuwste advocaat van verdachte Latifa T. (39), de vrouw van Bergoual, diende dit verzoek namens haar in tijdens de tweede voorbereidende zitting in de zaak. Zelf was T. opnieuw niet aanwezig. Medeverdachte Zakaria C. (24) liet dinsdag als enige zijn gezicht zien. Hij en T. moeten allebei in voorlopige hechtenis blijven, zo heeft de rechtbank besloten. De voorlopige hechtenis van medeverdachte Stevens S. (48) was eerder al geschorst.
Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn huis in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd dan wel gesmoord. Uit onderzoek, dat inmiddels is afgerond, blijkt het tijdstip van het overlijden van de 66-jarige vastgoedondernemer alleen nog niet helemaal zeker. Volgens de officier van justitie zou zijn gebleken dat Bergoual ergens tussen 5.38 uur en 7.05 uur in de ochtend moet zijn overleden. Een van de redenen waarom de advocaat van T. er dinsdag voor pleitte dat haar voorlopige hechtenis moest worden geschorst. Zelf blijft T. nog steeds bij haar verklaring: er was sprake van een overval.
De 39-jarige vrouw van het slachtoffer meent dat in de nacht van de moord vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze vluchtte daarop het huis aan de Hofdijklaan, op de grens van Leiderdorp en Oud Ade, uit en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden.

T. ontkent affaire

Enkele maanden later werden T. en de andere verdachten aangehouden. Na het laatste verhoor kreeg de politie toegang tot haar accounts, zoals WhatsApp en haar Google-account. Hierin vond de politie een back-up van een gesprek met medeverdachte Zakaria C. De twee bleken veelvuldig contact met elkaar te hebben, waaruit zou hebben gebleken dat ze een affaire hadden. T. ontkende dit eerder, maar C. gaf dit tijdens de vorige voorbereidende zitting wel al toe.
Hij ontkende dinsdag echter wederom iets met de moord te maken te hebben en de andere mannelijke verdachten niet te kennen. Hij wordt ervan verdacht instructies te hebben gestuurd voor de moord. C. zou een rol in de planning en uitvoering van de moord hebben gespeeld en zou op zoek zijn gegaan naar zogeheten uitvoerders.

Onderzoek naar vergiftiging

Op dit moment worden nog meerdere onderzoeken gedaan, die nog niet zijn afgerond. Waaronder een onderzoek naar het feit of de 66-jarige Bergoual mogelijk ook is vergiftigd, een ‘bloedspooronderzoek’ en een vezel- en textielonderzoek. Uit extra gegevens op de telefoon van C. blijken er ook berichten te zijn verstuurd over een bepaalde stof, panadol, zo blijkt uit het pleidooi van zijn advocate.
'Overal wordt iets achter gezocht', zegt mijn cliënt. Ook informatie over vermeende gifstoffen. Maar dat wordt vaak vermengd met drugs. Een gesprek over ID-papieren was bedoeld om personen aan werk te helpen, zodat ze juist niet de criminaliteit in zouden gaan. Ook zegt mijn cliënt dat het prepaidnummer waarmee contact zou zijn geweest tussen Youssef C. en hemzelf niet van hem is.'

Psychische problemen

Ook zou C. thuis in Frankrijk hard nodig zijn. Zijn dochtertje zou problematisch gedrag tonen en in het ziekenhuis zijn beland door zichzelf te hebben gesneden. 'Ook daar is de zaak volop in de media. Ze heeft het er enorm zwaar mee. Mijn cliënt is erg bang dat zijn dochter van hem wordt afgenomen.' De rechtbank besloot hem toch in voorlopige hechtenis te houden.
De Fransman Stevens S. kreeg in juli te horen dat hij het proces onder voorwaarden thuis af mag wachten. Hij zou medeplichtig zijn geweest door zijn auto beschikbaar te stellen en met de andere Fransman Youssef C. die dag van Frankrijk naar Oud Ade te zijn gereden. Maar volgens zijn advocaat deed hij dit alleen als vriendelijk gebaar. Zijn buurjongen, C., zou een lift nodig hebben gehad om geld op te halen in Nederland voor de begrafenis van zijn broer.

Enorm zwaar

Een van de kinderen van de vermoorde Bergoual liet eerder in een openhartig interview met Omroep West weten dat de familie het enorm zwaar heeft nu het proces tegen de verdachten is begonnen.
De zitting van medeverdachte Youssef C. is op 30 september.