Politievrijwilliger Rob kijkt ieder jaar weer uit naar Prinsjesdag: 'Dit zijn de leukste dagen'

DEN HAAG - Prinsjesdag brengt niet alleen publiek op de been, maar ook veel politiemensen. Wat niet veel mensen weten is dat een deel van de agenten bestaat uit vrijwilligers. Van buiten zijn ze niet te onderscheiden van fulltime politiemensen, maar in het dagelijks leven doen ze iets heel anders. Zoals Rob van der Marel uit Den Haag. Hij is 'coördinator facilitair' bij een groot zuivelconcern, onder meer verantwoordelijk voor de techniek bij dat bedrijf. Een volle baan. Maar op hoogtijdagen als Prinsjesdag stapt hij in zijn politie-uniform.
'Ik wilde iets maatschappelijks terugdoen en op een gegeven moment kwam dit op mijn pad. En dan kan je binnen de politie hetzelfde gaan doen als op je werk, ook iets facilitairs, maar dat wilde ik juist niet.' Van der Marel deed de volledige vierjarige politie-opleiding, 's avonds in zijn vrije tijd. Hij mag daarom ook een vuurwapen dragen.
Rob van der Marel is politievrijwilliger
Rob van der Marel is politievrijwilliger © Omroep West
Deze Prinsjesdag is hij ingedeeld bij een biketeam van acht mensen. Het team fietst in vier groepjes van twee in het stadscentrum van Den Haag. 'De commandant roept ons op als we nodig zijn. Dan fietsen we snel naar een incident en kunnen we daar ondersteuning gaan geven.' Vanwege de vele afzettingen rond de Grote Kerk is het vaak sneller om met de fiets door het centrum te gaan dan met een auto.

Uit heel het land

Politievrijwilligers werken graag op Prinsjesdag: 'Dit, en ook Veteranendag, zijn de krenten uit de pap. De leukste dagen', zegt Van der Marel. Hij is niet de enige die er zo over denkt. Net als Koninklijk Huis-fans komen politievrijwilligers uit het hele land. Van der Marel heeft ze de afgelopen jaren begeleid. 'Collega's kunnen zich voor vandaag inschrijven. Daar is heel veel animo voor vanuit het hele land. Wij begeleiden die collega's omdat ze hier niet bekend zijn en zorgen dat ze hun werk kunnen doen.'
In die twaalf jaar dat Rob op Prinsjesdag werkt heeft hij het koninklijk paar wel eens gezien, maar niet heel vaak. Want meestal staat hij met zijn rug naar de stoet. 'Onze focus ligt toch ergens anders, dat wordt ook van ons verwacht, maar natuurlijk kijken we ook mee.'