Pinpas van 23-jarige vrouw drie keer gebruikt na beroving: 'Lijkt of het een film was'

RIJSWIJK - Haar scooter, portemonnee en telefoon moest een 23-jarige vrouw uit Rijswijk half augustus afstaan aan twee mannen die haar klemreden terwijl ze onderweg was. 'Ik was verstijfd en heb alles maar gedaan', vertelt ze over de beroving. Dezelfde avond nog is de pinpas van het slachtoffer in drie winkels gebruikt. Alle drie de keren door dezelfde vrouw, die duidelijk is te zien op bewakingsbeelden.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 21 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer rijdt op woensdag 18 augustus rond 22.30 uur op haar scooter op de Delftweg in Rijswijk, in de richting van Delft. Vanuit tegengestelde richting komt er een andere scooter aan, met twee mannen er op. Nadat ze haar hebben gepasseerd, keren ze om en rijden achter de vrouw aan. Ze halen haar in en blijven vervolgens zigzaggend voor haar rijden, zodat ze er niet langs kan.
'In het begin dacht ik dat het gewoon treiteren was. Maar het duurde heel lang, dus ik probeerde weg te komen via de stoep of door een andere weg in te gaan. Maar helaas lukte dat niet', vertelt de vrouw. 'Toen ik wel linksaf kon slaan, hebben ze me helemaal geblokkeerd. Ik wist dat er een misdrijf zou plaatsvinden. Ik was helemaal verstijfd.'

Alles afgeven

De mannen blokkeren de vrouw op de Broekmolenweg in Rijswijk. Ze kan geen kant op en moet wel stoppen. Er wordt tegen haar gezegd dat ze maar beter kan meewerken en dat ze haar scooter moet afgeven als ze geen problemen wil. Ook moet ze haar portemonnee en telefoon aan de mannen geven. Ze doet wat ze vragen en daarna gaan de twee er vandoor. Ze rijden op de twee scooters de Delftweg op, richting Rijswijk.
De kruising Delftweg/Broekmolenweg in Rijswijk
De kruising Delftweg/Broekmolenweg in Rijswijk © Omroep West
'Toen dacht ik: is dit een film? Waar ben ik nou weer in beland?', vertelt het slachtoffer. 'Bij het eerste huis waar ik aanbelde werd niet open gedaan. Toen zakte de moed me wel in de schoenen. Ik ben me nog een beetje gaan verstoppen, omdat ik bang was dat ze terugkwamen. Gelukkig werd er bij een ander huis wel open gedaan en die mensen hebben gelijk de politie gebeld.'

Vriend komt daders tegen

Vlak voordat de mannen op de scooter haar tot stoppen dwingen, heeft de vrouw haar vriend gebeld. 'Ik zei dat ik lastiggevallen werd en hij hoorde me nog zeggen: laat me met rust. Toen heb ik opgehangen. Hij is in de auto gestapt om mij te gaan zoeken, maar reed verkeerd. En toen zag hij ineens die twee gasten naast hem rijden, op mijn scooter.'
'Er zijn hele nare gedachtes door hem heen gegaan. Het belangrijkste was: wat is er met mij aan de hand', vertelt de vrouw. 'Hij wilde van alles doen, foto’s maken… maar toen ze een hofje in reden vond hij het belangrijker om op zoek te gaan naar mij.'

Pinpas gebruikt

In de anderhalf uur na de beroving is de pinpas van het slachtoffer bij drie verschillende winkels gebruikt: bij avondwinkel Cigo aan de Lange Poten in Den Haag, coffeeshop Moonlight aan de Bilderdijkstraat en benzinestation Esso aan de Laan. In alle gevallen is daarbij dezelfde vrouw in beeld, die contactloos afrekent met de pas van de 23-jarige vrouw. De pinner was niet aanwezig bij de beroving in Rijswijk.
De verdachte bij Cigo
De verdachte bij Cigo © Politie
De verdachte bij Esso
De verdachte bij Esso © Politie
De verdachte bij Moonlight
De verdachte bij Moonlight © Politie
Op de beelden van coffeeshop Moonlight is te zien dat de vrouw aan komt rijden op de fel blauwe Nipponia E-legance scooter van het slachtoffer. Het kan goed zijn dat er meer mensen gebruik hebben gemaakt van de gestolen elektrische scooter. Als u daar iets over weet, meld dat dan bij de politie.
De vrouw reed op zo'n scooter
De vrouw reed op zo'n scooter © Politie

'Merk dat ik er last van heb'

De beroving heeft veel impact op het slachtoffer: 'Ik ben juist iemand die lekker om vier uur 's nachts na een feestje naar huis rijdt op mijn scooter. Ik ben degene die nooit angst had, eigenlijk. En dan moet ik nu dus blijkbaar uitkijken wie er om me heen rijdt. Dat is balen', vertelt ze.
'Het lijkt of het een film was, maar het is me wel overkomen. Ik merk dat ik er last van heb als ik alleen ben, bijvoorbeeld 's avonds bij de metro of als ik alleen over straat ga. Dat is niet prettig. Het zou me rust geven als deze gasten worden gepakt, dan weet ik dat zij het niet nog een keer doen. Spullen zijn ook belangrijk, maar minder belangrijk dan dat ze het nog een keer bij iemand anders of bij mij doen', besluit de 23-jarige vrouw.

Herkent u pinnende vrouw?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem