Advertentie op internet leidt politie naar gestolen fietsen, van wie zijn ze?

Gestolen fietsen wachten op politiebureau op eigenaren - Team West
DEN HAAG - Dankzij de eigenaar van een fiets, die zijn gestolen tweewieler te koop zag staan op een verkoopsite, heeft de politie een aantal gestolen fietsen teruggevonden. Ze stonden in het huis van een Hagenaar, die is aangehouden voor fietsendiefstal. Van zeven fietsen worden de eigenaren nog gezocht.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 21 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
Als agenten gestolen fietsen terugvinden, worden die onderzocht om te kijken of de rechtmatige eigenaar gevonden kan worden aan de hand van een aangifte. Dat lukt niet altijd, vertelt rechercheur Floris de Bruin van de Haagse politie in de stalling van het politiebureau aan de Hoefkade, waar veel gestolen fietsen staan.
'Helaas wordt er vaak geen aangifte gedaan als een fiets wordt gestolen. Mensen vinden het de moeite niet waard of denken dat ze hun fiets er toch niet mee terugkrijgen. Als er wel aangifte wordt gedaan, ontbreekt helaas vaak het framenummer. Als wij dan een fiets nakijken en het framenummer staat niet als gestolen geregistreerd, dan kunnen wij niks met zo'n fiets', zegt De Bruin.

Verdachte aangehouden

Onlangs heeft de politie een aantal fietsen gevonden bij een huiszoeking, dankzij iemand die zijn eigen gestolen fiets te koop zag staan op internet. De Bruin: 'Hij heeft contact met ons opgenomen en een afspraak gemaakt met de verkoper. Wij zijn als verrassing mee gegaan. Toen die verkoper de fiets wilde verkopen, hebben wij hem aangehouden.'
In het huis van de man blijken meer fietsen te staan. Zeven daarvan wil de politie laten zien, in de hoop dat de rechtmatige eigenaar wordt gevonden.
Altec Roma
Altec Roma © Politie
Batavus Best Break
Batavus Best Break © Politie
Batavus Jakima
Batavus Jakima © Politie
B'Twin Elops
B'Twin Elops © Politie
Gazelle Orange
Gazelle Orange © Politie
Gazelle Ultimate Xtra
Gazelle Ultimate Xtra © Politie
Sparta Marathon
Sparta Marathon © Politie

'Doe aangifte, mét framenummer'

De politie benadrukt dat het belangrijk is om aangifte te doen van diefstal. 'En noteer daarbij het framenummer. Dat kun je eigenlijk meteen al even opzoeken en opschrijven', zegt De Bruin. 'Aangiftes helpen ons om in kaart te brengen waar er veel fietsen worden gestolen. We kunnen daar dan misschien een lokfiets inzetten. En het helpt degene die aangifte doet, om zijn of haar fiets weer terug te krijgen. Dus dat is een win-winsituatie.'

Herkent u één van de fietsen?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl