'Het is een droom die uitkomt'; Bas organiseert festival met Ronnie Flex tijdens Leidens Ontzet

Onder meer Ronnie Flex komt optreden
Onder meer Ronnie Flex komt optreden © ANP
LEIDEN - Evenementenorganisator Bas van Dijck uit Oegstgeest ziet een droom in vervulling gaan. Hij mag met Team Puur BV rond Leidens Ontzet twee nieuwe evenementen organiseren. Voor de jeugd komt er een festival met onder meer rapper Ronnie Flex in park Matilo. En op de Leidse grachten gaan boten langs de terrassen varen met daarop entertainment. 'Ik vind het echt een eer om dit voor de stad te mogen organiseren.'
Hij organiseerde in 2019 al eens een evenement op 3 oktober, op het water tussen Annie's Verjaardag en De Waag. 'Maar dat werd eigenlijk te druk voor een kleine stad als Leiden', blikt hij terug. 'De gemeente Leiden en veel horeca-ondernemers wilden eigenlijk een stapje terug doen.' De wens van de gemeente om ook iets speciaals voor jongeren te organiseren bracht Van Dijck uiteindelijk tot het organiseren van het Leidens Ontzet Festival in park Matilo.
'We voelen wel druk om dit goed te doen', zegt Van Dijck. 'Want je wil niet dat de jongeren overenthousiast worden en dat er rare dingen gebeuren. Heel Leiden kijkt mee nu, dus het is best spannend en eng.' Van Dijck verwacht 7500 jongeren in park Matilo dat een flink stuk buiten het centrum ligt. 'De eerste 6000 kaartjes waren binnen 48 uur uitverkocht. Toen mochten we nog 1500 kaarten verkopen en die waren binnen tien minuten weg.' De gemiddelde prijs van een kaartje is 17,50 euro, ze werden trapsgewijs duurder naarmate er meer verkocht werden. Daarvoor krijgen de jongeren tussen de 15 en 28 jaar dan onder meer Ronnie Flex, Emma Heesters, Antoon en Kris Kross Amsterdam te zien, mits ze een QR coronacheck kunnen doen.
En dus wordt het op zaterdag 2 oktober druk in de wijk Roomburg. Bovendien is het park een week afgesloten voor de buurt die er veel gebruik van maakt. Toch is de buurt niet negatief, zegt Liesbeth Dijkdrent van de wijkvereniging. 'Ik vind het moeilijk voor de wijk te spreken, maar we hebben weinig negatieve reacties gehad. Ik heb het idee dat veel mensen het ook wel fijn vinden dat er nu iets voor de jeugd wordt georganiseerd, zeker na corona. Maar we schrokken wel een beetje van het aantal mensen dat komt.'

'Mensen niet op één plek in de stad'

'Muziek op boten' is bedacht om toch live muziek in de stad te hebben. Hoewel er veel door mag gaan, wil de gemeente in verband met corona nog steeds geen grote mensenmassa's op straat voor de cafés. 'We willen de mensen niet allemaal op één plek in de stad maar op meerdere plekken', zei wethouder Yvonne van Delft eerder. 'Daarom doen we de muziek op boten die varend door de stad gaan.' Cafés die niet aan het water zitten mogen wel bandjes programmeren, maar met beperkt volume.
Op 2 oktober varen acht boten van 18.00 uur tot middernacht door het centrum. En op 4 oktober van 13.00 uur tot middernacht. Een flink aantal Leidse gezelschappen staat op de boten: The Rockschool, Dansschool Dos Bailadores, Zanghuis 206, Ongekend Events, Studio De Veste, Rockcafé Lazarus, Afternoon Delight, Wibar, O’nine, Leiden Residents en Barry Badpak.
Voor Bas van Dijck is het organiseren van het Leidens Ontzet Festival en Muziek op Boten een droom die uitkomt. 'Ik vind 3 oktober al heel lang het mooiste feest van het universum en ik vind het fantastisch dat we zo'n nieuw festival mogen organiseren.' Hij hoopt dat volgend jaar weer te kunnen doen, maar dat hangt er vanaf wie dan weer de aanbesteding van de gemeente wint. De organisatie van zowel het festival in park Matilo als van Muziek op Boten kost de gemeente Leiden 249.000 euro. Het financiële risico ligt nog steeds bij de organisator maar wordt wel deels afgedekt door de gemeente.