Verdachte brandstichting moskee Gouda zegt zich niks te herinneren door epilepsie

De brand vond plaats op het terrein van moskee Assalam aan de Antwerpseweg in Gouda
De brand vond plaats op het terrein van moskee Assalam aan de Antwerpseweg in Gouda © Google Maps
GOUDA - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar cel geëist tegen de dakloze Johannes R. (41) voor brandstichting op 3 april in de moskee in aanbouw aan de Antwerpseweg in Gouda. De verdachte ontkent en beweert zich door epilepsie weinig meer te herinneren van de bewuste nacht. De schade aan de moskee Assalam was beperkt en wordt hersteld dankzij crowdfunding.
De brand zorgde voor wat maatschappelijke onrust, omdat er juist in die tijd ook dreigbrieven naar andere moskeeën werden gestuurd. Maar het OM sloot al snel terroristische motieven uit. De precieze oorzaak van de brand in de moskee is niet vastgesteld: er is geen jerrycan of andere brandversneller aangetroffen.
Maar het OM is ervan overtuigd dat Johannes R. het vuur heeft aangestoken. Hij is de bewuste nacht gezien door een getuige, kort voor rookwolken uit de moskee kwamen. Verder is verdachte vastgelegd op camerabeelden als een man die in de buurt loopt met een opvallende gele shopper.

'Niets gezien of geroken'

R. verklaarde dat hij in de omgeving rondrende, omdat het die nacht erg koud was. Hij zou niets hebben gezien of geroken bij de moskee. Tijdens de rechtszitting op maandag zei hij ook nog dat hij niks tegen moslims had. De verdachte schaamde zich voor de situatie waarin hij nu terecht is gekomen: hij zit nu al 171 dagen vast.
Als het aan de officier van justitie ligt, komt daar nog een tijd bij: hij eiste anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk en behandeling van de man tegen alcohol- en drugsgebruik. De aanklager riep hem op zijn pillen tegen epilepsie te blijven slikken.

'Kortsluiting in lamp'

De advocaat vroeg om vrijspraak, omdat er geen bewijs voor brandstichting zou zijn. Oorzaak kan ook kortsluiting in een lamp geweest zijn. Deskundigen geven geen uitsluitsel en op de handen van verdachte zijn evenmin schroeisporen gevonden. De rechtbank doet 5 oktober uitspraak.