Vrouw met zwaard gearresteerd tijdens demonstratie Prinsjesdag

Dit zwaard en gasmasker zijn in beslag genomen tijdens Prinsjesdag
Dit zwaard en gasmasker zijn in beslag genomen tijdens Prinsjesdag © Politie
DEN HAAG - Op Prinsjesdag heeft de politie tijdens een demonstratie in de Haagse binnenstad een vrouw aangehouden die een zwaard bij zich droeg. De politie heeft bekendgemaakt in totaal zes mensen te hebben opgepakt. Eén van de arrestanten had een gasmasker en een helm bij zich.
De Haagse burgemeester Jan van Zanen kijkt verder terug op een 'waardige' en 'wederom bescheiden' Prinsjesdag. Vanwege de coronamaatregelen was er voor het tweede jaar op rij geen rijtoer door de stad, balkonscène en Ridderzaal. 'Hoewel Prinsjesdag in beperkte vorm plaatsvond, was er ruimte voor de tradities die horen bij de opening van het parlementaire jaar', aldus Van Zanen.
Volgens de burgemeester zijn grote bezoekersaantallen uitgebleven in de Hofstad. De gemeente had mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen. Wel stonden er toeschouwers bij de Grote Kerk, waar de troonrede werd voorgelezen en ook bij Paleis Noordeinde, waarvandaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima per auto naar de kerk vertrokken.

Drie demonstraties

Van Zanen haalt ook de demonstraties aan die dinsdag plaatsvonden in Den Haag. Twee daarvan waren aangemeld, een derde groep demonstranten die dat niet had gedaan verzamelde zich 's middags op het Plein.
'Zij hadden de demonstratie niet vooraf aangemeld, maar hebben hier de mogelijkheid gekregen om kort te demonstreren', aldus de burgemeester. 'Zij zijn daarna door de politie begeleid naar de Koekamp. Er is geprobeerd de Tweede Kamer te bereiken, dat is mede door optreden van de politie niet gelukt.'