Instellingen

Stakingen bij NS-personeel zorgen voor overlast voor reizigers

Conductrice.
Conductrice. © ANP
DEN HAAG - Internationale reizigers die woensdagochtend vanuit Den Haag de trein naar Brussel pakken moeten rekening houden met langere reistijden. Op woensdag staken servicemedewerkers van de NS en conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel. Treinreizigers moeten daarom rekening houden met langere reistijden, uitval van treinen en aangepaste aankomst- en vertrektijden. Reizigers vanuit Den Haag moeten met binnenlandse treinen naar Breda reizen, om vanuit daar door te gaan naar Brussel.
Het personeel is boos over een inkrimping van het aantal servicestations en de arbeidsvoorwaarden voor conducteurs op internationale treinen. Vakbonden FNV en VVMC laten weten dat de staking betekent dat een aantal loketten op de stations gesloten blijven. Dat leidt ertoe dat hulp aan de reizigers tot een minimum beperkt wordt.
De conducteurs op de trein naar Brussel stellen dat zij minder betaald krijgen dan hun collega's die bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet werken. De IC Brussel reist daarom alleen tussen Breda en Brussel. Reizigers uit Den Haag, Amsterdam, Schiphol en Rotterdam kunnen via de IC Direct naar Breda. Volgens de NS hoeft over dat traject vanwege de staking geen toeslag betaald te worden.

Mogelijk meer stakingen

Hoeveel personeel precies staakt, is niet bekend. De NS geeft aan de acties te betreuren, maar de bonden laten weten het hier niet bij te laten. Mocht de NS na de stakingen niet op de eisen van het personeel willen ingaan, sluiten de bonden niet uit dat er meer stakingen volgen.