Instellingen

Inval bij bedrijven na illegaal experimenteren met tomatenvirusgif

© ANP
REGIO - Twee bedrijven in Zuid-Holland worden ervan verdacht dat ze op illegale wijze een zeer besmettelijk tomatenvirus probeerden te bestrijden. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevat het middel dat ze gebruikten vermoedelijk een deel van het bewuste virus. Rechercheurs hebben dinsdag doorzoekingen gedaan, niet alleen bij de bedrijven, maar ook in een woning.
Bij beide bedrijven is administratie in beslag genomen. De autoriteit benadrukt dat middelen tegen plantenziekten alleen gebruikt mogen worden als die officieel zijn toegelaten. Wie wil experimenteren met zulke middelen, moet een vergunning aanvragen. Dat is hier niet gebeurd.
Het tomatenvirus dat bekendstaat als ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) is ongevaarlijk voor mensen en dieren, maar zeer schadelijk voor de tomatenteelt. Het is bij zeker 29 bedrijven - waaronder een in Maasdijk - in Nederland aangetroffen. Deze staan onder toezicht van de NVWA.

'Verboden om virus te verspreiden'

De autoriteit legt uit dat als planten uit voorzorg met een verzwakte stam van het virus worden behandeld, in de hoop dat ze daardoor beschermd zijn, 'feitelijk sprake is van het verspreiden van het virus'. En dat is verboden. 'Een vermoeden van aanwezigheid van dit virus of een vastgestelde besmetting moet direct bij de NVWA worden gemeld', aldus de NVWA.
Waar in Zuid-Holland de bedrijven zijn gevestigd, maakt de NVWA niet bekend.