Instellingen

Bewoners azc Rijswijk willen blijven: 'Ik voel me hier thuis’

Mensen bij een azc, ter illustratie
Mensen bij een azc, ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - De gemeente Rijswijk heeft nog steeds geen beslissing genomen over de sluiting van het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg. Daarentegen zijn de bewoners en de vrijwilligers van het opvangcentrum wel duidelijk over wat zij willen. 'Het nieuws dat het mogelijk dichtgaat doet me veel verdriet. Ik wil graag blijven', vertelt Khaldoun Shaddoud, een van de bewoners van het azc.
De Rijswijkse politiek is behoorlijk verdeeld over wat er nu moet gebeuren met het centrum. De afspraak is dat het op 1 december de deuren sluit, maar juist nu is er veel behoefte aan opvanglocaties, onder meer voor Afghaanse vluchtelingen.
Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond voor een onderzoek naar het langer openblijven van het azc in Rijswijk. Het voorstel is om het azc aan de Lange Kleiweg een jaar langer open te houden. Ondanks dat deze motie is aangenomen binnen de gemeenteraad, zijn niet alle partijen blij met het plan om de opening van het azc te verlengen. 'Het azc moet inderdaad dicht zoals we dat ook met het azc en het COA hebben afgesproken in 2015', licht Ronald van der Meij van Gemeentebelangen Rijswijk toe.
Bewoners en vrijwilligers azc Rijswijk willen dat de deuren openblijven

'Veel verdriet'

De bewoners van het asielzoekerscentrum volgen de politieke kwestie over hun verblijf op de voet. Zo ook Khaloud Shaddoud uit Syrië. 'Ik ben hier nu drie maanden en ben gewend geraakt aan Rijswijk, het voelt als mijn tweede thuis', zegt hij met een kleine glimlach. 'Het mogelijk dichtgaan doet mij veel verdriet.'
Niet alleen de bewoners van het azc volgen de discussie, ook vrijwilliger Ari van den Bor, die Nederlands geeft aan de asielzoekers, houdt het nieuws over de opvanglocatie in de gaten. 'Ik volg het wel en ben erop tegen dat het dicht zou gaan. Die mensen hebben recht op een goed onderkomen', zegt hij. Of het centrum dus openblijft is nog de vraag. De gemeenteraad vergadert er binnenkort verder over.