Zorgmedewerkster vrijgesproken van seksueel misbruik cliënte

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
NOORDWIJK - Voormalig zorgmedewerkster Kim S. van 's Heeren Loo in Noordwijk is woensdag door de Haagse rechtbank vrijgesproken van het seksueel misbruiken van een cliënte. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van drie jaar tegen de 26-jarige Katwijkse. De rechtbank sprak de inmiddels ontslagen S. vrij vanwege gebrek aan bewijs.
De zaak tegen Kim S. komt aan het rollen, als collega's van 's Heeren Loo op 31 maart 2019 haar in de duinen van Noordwijk menen te zien zoenen met een cliënte die aan haar zorg is toevertrouwd. Volgens een verklaring zou die zoen er heftig aan toe gaan. De instelling doet aangifte en zet de begeleidster uit Katwijk op non-actief.
Omdat die collega's echter pas driekwart jaar na dat incident en pas na het ontslag van S. hierover verklaarden, acht de rechtbank het 'zeer wel mogelijk dat de getuigen gedurende die negen à tien maanden met elkaar en anderen hebben gesproken over hetgeen ze hebben waargenomen en dat hun herinnering daardoor in de loop van de tijd is vervaagd of gekleurd'.

Verdergaande seksuele handelingen

Verder had een bij het 's Heeren Loo werkzame gedragsdeskundige nog van het slachtoffer gehoord dat er verdergaande seksuele handelingen hadden plaatsgevonden, maar de rechtbank vindt die 'van-horen-zeggen-verklaring' niet voldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Bovendien sloot de rechtbank het ook bij deze getuige niet uit dat er sprake was van vervaging en verkleuring qua herinnering.
De Katwijkse zorgmedewerkster zelf heeft altijd ontkend, ze zegt ook niet op vrouwen te vallen. Wel zei ze dat de cliënte haar een keer onverhoeds begon te zoenen waarna zij haar van zich afduwde. De toenmalige cliënte zou verliefd op haar zijn geweest en steeds weer briefjes en tekeningen met hartjes naar haar hebben gestuurd en haar vaak hebben gebeld.

Andere baan

De ontslagen medewerkster werkt nu elders in de zorg, iets dat het OM zorgen baarde. Maar ook het geëiste beroepsverbod van drie jaar is nu door de vrijspraak van de baan.