Instellingen

Angola weigert lichaam overleden Antonio terug te geven: 'We kunnen nu niet bij zijn uitvaart zijn'

Antonio Castelo
Antonio Castelo © Privé
DEN HAAG - 'Ik heb gestreden voor mijn vader, maar wij kunnen nu toch niet fysiek bij zijn uitvaart zijn.' Het waren spannende dagen voor Alvaro Castelo uit Den Haag. Zijn vader overleed twee weken geleden tijdens een reis in Angola. Volgens de autoriteiten daar aan corona. Alvaro is sinds het overlijden bezig geweest om zijn vader naar Nederland te halen, maar de autoriteiten in het Afrikaanse land willen hem daar begraven. En dat gaat donderdag daadwerkelijk gebeuren in de hoofdstad Luanda.
'Dit is niet te beschrijven', reageert Alvaro aangeslagen. 'Ik heb als een gek gevochten. Ik ben kapot, maar ik heb gedaan wat ik kon. Gestreden om mijn vader trots te maken. Maar de autoriteiten in Angola blijven bij hun standpunt.' En dat terwijl zijn familie hem zó graag in Nederland wilde begraven. Om zijn graf hier te kunnen bezoeken.
Vader Antonio Castelo vertrok op 5 september naar Angola, het land waar hij geboren is. De 57-jarige Haagse evangelist ging daar naar zijn eigen kerkgemeente. Ook hielp hij er gezinnen die het moeilijk hebben. Voor en na de reis deed Castelo twee coronatesten: die waren allebei negatief. Een paar dagen later werd hij plotseling opgenomen in een ziekenhuis. Maar volgens zijn familie testte hij bij binnenkomst opnieuw negatief op corona. Niet veel later overleed Castelo.

Repatriëring leek te gaan lukken

Zijn zoon vroeg een autopsie aan, omdat hij en zijn familie twijfelden aan de doodsoorzaak. 'Opnieuw moest er een coronatest op het lichaam worden gedaan en die sneltest was ineens positief', zei Alvaro vrijdag. 'Daardoor kan zijn lichaam niet worden gerepatrieerd en heeft de Angolese overheid opgedragen dat hij binnen 48 uur moet worden begraven.'
Tóch was er ineens hoop. 'Ze hebben in het mortuarium nog een test gedaan en die was negatief. We waren hartstikke blij en het leek erop dat we mijn vader naar Nederland konden repatriëren.' Maar de hoop was van korte duur. 'Want zaterdag kregen we ineens een email, waarin stond dat de test tóch positief was. Ze vertelden dat de medewerker verkeerd had gekeken.'

'Het is niet gelukt'

En dus houdt Angola voet bij stuk: 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog een brief gestuurd met de vraag of er geen uitzondering mogelijk was en ze mijn vader tóch naar Nederland konden repatriëren, maar we hebben nu gehoord dat het niet is gelukt.' Antonio Castelo wordt donderdagochtend om 11.00 uur lokale tijd begraven.
'Mijn moeder en zusje zijn in Angola en zij kunnen er bij zijn', vertelt Alvaro aangeslagen. 'Wij, mijn twee andere zusjes en broertje, kunnen dat niet.' Alvaro hoopt een grafsteen te laten maken die later op het graf van zijn vader geplaatst kan worden. Ook komt er nog een herdenkingsdienst in Den Haag.

Lichaam mag land niet uit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het lichaam van Castelo het Afrikaanse land inderdaad niet uit mag. 'De Nederlandse overheid heeft niet de mogelijkheid om repatriatie af te dwingen. Wat wij konden doen, hebben we gedaan.'
Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft vorige week al schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. Hij wil onder meer weten of de minister bereid is opheldering te vragen bij de Angolese autoriteiten over de gang van zaken.