Instellingen

Bewoners mogen opnieuw meepraten over woontorens op plek ministerie

Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © ANP
DEN HAAG - De Haagse wethouder Anne Mulder gaat zelf nog een keer met de bewoners van het gebied rond het voormalig ministerie van Sociale Zaken praten over de plannen om dat gebouw te slopen en er vier torens voor in de plaats neer te zetten. Die belofte deed de wethouder nadat hij erkende dat de inspraak niet goed was verlopen. Verder zegde hij ook toe dat de gemeente gaat praten met de architect van het ministerie, Herman Hertzberger.
Tijdens een eerste debat in de Haagse politiek over de sloop van het pand, twee weken geleden, bleek dat de omwonenden zeer kritisch zijn over de inspraak. Ze hadden meerdere avonden mogen praten over plannen die helemaal niet worden uitgevoerd. Pas op de laatste avond kregen ze het eigenlijke voorstel onder ogen. 'Als deus ex machina kwam dat tevoorschijn', aldus een van hen toen.
Wethouder Mulder (VVD, stadsontwikkeling) verklaarde woensdag dat de ontwikkelaar verantwoordelijk is voor het organiseren van inspraak, of 'bewonersparticipatie'. Hij erkende echter ook dat dit niet is goed gegaan. 'Gaande de wedstrijd zijn de doelpalen verplaatst.' Mulder beloofde dan ook dat hij de ontwikkelaar daarop zal aanspreken. Ook gaat hij nu met de bewoners over de plannen praten. 'Als de ontwikkelaar het niet doet, doe ik het zelf.'

Bouwplan aanpassen

Bovendien zegde hij toe dat er een verslag van die bijeenkomst komt, zodat de gemeenteraad weet wat daar is besproken. De raad, zei de wethouder, kan dan vervolgens de uitgangspunten voor het bouwplan nog aanpassen. Van dat aanbod gaat waarschijnlijk een aantal partijen gretig gebruik maken, werd ook al snel duidelijk. Want zo zijn er in de politiek grote twijfels over de hoogte van de torens. Twee ervan gaan 125 meter de lucht in. Dat vinden veel partijen wel erg fors, zeker omdat het leidt tot schaduw in de omgeving en windhinder.
Tijdens de vergadering van woensdagavond over de bouw op de plek van het voormalig ministerie bleken er niet alleen zorgen over de manier waarop bewoners bij de plannen zijn betrokken. Een aantal partijen wees er ook op dat het departement eigenlijk nog in veel te goede staat is om te slopen. Bovendien is het nog niet zo oud. Tim de Boer van de Haagse Stadspartij: 'We moeten deze architectuurparel behouden. Het is te zot voor woorden om een gebouw van dertig jaar oud te slopen.'

Architect wil ministerie behouden

Bovendien staat er in gemeentelijke nota's dat de oorspronkelijk architect bij de voorbereiding van het maken van de plannen was betrokken en dat toen al was gebleken dat renoveren niet haalbaar is. Hertzberger zelf ontkende dat twee weken geleden tegen Omroep West. 'Zeg maar hoeveel woningen je er wilt hebben. Ik zorg ervoor. Laat de gemeente gewoon contact met mij opnemen', zei hij toen. Meerdere insprekers en raadsleden wezen daarop. Zij willen dat de gemeente daarom contact met de architect opneemt. Dat zegde de wethouder ook toe.
Neemt niet weg, verklaarde Mulder, dat het gebouw nu nog geen monument is. Daarnaast zijn er ook andere goede redenen om het te slopen. 'Het is in zichzelf gekeerd', vindt de wethouder. En het zorgt er voor dat het naastgelegen station niet goed zichtbaar is. Daarom is hij wel voorstander van sloop en nieuwbouw.