Delft op zoek naar alternatief voor megaschool: 'Al jaren toe aan vervanging'

De kinderboerderij in de Delftse wijk Tanthof
De kinderboerderij in de Delftse wijk Tanthof © Omroep Delft
DELFT - De scholen in Tanthof moeten op zoek naar een alternatief voor een nieuw schoolgebouw. Het college besloot in juli dat een nieuw gebouw, die op de plek van kinderboerderij Tanthof moest komen, te duur was. Het plan leverde eerder veel kritiek op van bewoners. 'Het is een groene oase, daar ga je toch niet bouwen', vindt Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland. Donderdagavond praat de gemeenteraad over de alternatieven.
De megaschool moest worden gebouwd rond de Kalfjeslaan in Delftse wijk Tanthof, op de plek van een drukbezochte kinderboerderij, moestuinen en een waterspeeltuin. De nieuwe school moest ruimte bieden aan 1000 leerlingen, als samenvoeging van drie basisscholen in Tanthof. Bewoners, mensen van de kinderboerderij en natuurorganisaties waren vanaf het begin tegen de bouwplannen, zegt Van Poelgeest in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Het is ongelofelijk, het gaat niet alleen om de kinderboerderij, maar ook om de waterspeeltuin en al het groen eromheen, waar heel veel mensen komen.'
Toenmalig verantwoordelijk wethouder Hatte van der Woude benadrukte steeds dat de kinderboerderij niet zou verdwijnen. De gemeente wilde het groen, de kinderboerderij en de school juist combineren. Maar omwonenden waren er niet gerust op. Uiteindelijk bleek het plan voor de megaschool te duur, waardoor het gemeentebestuur er in juli een streep doorheen zette.

Bewoners benieuwd naar uitkomst debat

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met het besluit van het gemeentebestuur om een streep door het plan te zetten, zal Delft samen met de schoolbesturen opnieuw naar alternatieve huisvestingsvormen en locaties moeten zoeken. Daar liggen in principe drie plannen voor klaar, zo wil de gemeente volgens Van Poelgeest ook verkennen om binnen de wijk zelf te bouwen.
'Dat heeft onze voorkeur. Dan kunnen we de scholen op de oude locaties verbouwen, en zouden bovenop de scholen weer appartementen gebouwd kunnen worden. Dan blijft de kinderboerderij en ons groen in dat geval gewoon behouden', sluit Van Poelgeest af.

Scholen wachten debat af

De scholen zijn op het moment in ieder geval in afwachting van het debat donderdagavond. Zij wilden nog niet reageren op het stoppen van de huidige plannen, omdat zij het inspreekmoment wilden afwachten. 'Het is wel noodzakelijk zo snel mogelijk een vervolgproces in te richten om te komen tot goede huisvesting voor onze scholen', legt een woordvoerder van Stichting Christelijk Onderwijs Delft uit.
Eerder lieten de schoolbesturen al weten teleurgesteld te zijn. 'De huidige schoolgebouwen zijn al jaren toe aan vervanging en de gewenste onderwijskundige inrichting van de gebouwen is niet mogelijk op onze eigen locaties', sluit de woordvoerder af.

Te hoge kosten

Het gemeentebestuur besloot in juli om niet door te gaan met de ontwikkeling van de megaschool vanwege de te hoge kosten. De gemeente becijferde dat het een tekort op zou leveren van minimaal 7,2 miljoen euro oplopend tot ruim 10 miljoen euro. Die kosten zouden zo hoog worden doordat het schoolgebouw natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd moest worden. Daarnaast moest het gebied opnieuw worden ingericht, wat teveel kosten met zich mee zou brengen.
Volgens Poelgeest is er nieuwe huisvesting nodig voor de scholen, maar niet op die plek. De belangenpartijen van de wijk hadden daarom een alternatief plan ingediend. 'Bouw nieuwe scholen op de plek van de huidige gebouwen. Na de verbouwing kunnen we daar appartementen bovenop bouwen, dan is het probleem helemaal opgelost.'

Mooie eerste stap

Bewoners gingen in 2019 al de straat op om te protesteren tegen de komst van een nieuwe school. Toen liepen ruim vijfhonderd bewoners van de wijk in een demonstratie van het Abtswoudsepark naar de kinderboerderij. Toen noemde de andere verantwoordelijke wethouder Karin Schrederhof het protest nog voorbarig, er was op dat moment nog niets besloten en de plannen zouden nog vorm moeten krijgen. De voorzitter van Natuurlijk Delfland is in ieder geval blij dat de gemeente heeft afgezien van de plannen.
'Het is een mooie eerste stap dat de megaschool nu in ieder geval geen doorgang krijgt. Voor mijn gevoel is het overigens wel een tussenstap. Maar we zullen zien wat de gemeente gaat doen als vervolgstap, daar kijken we met grote interesse naar', legt de belangenbehartiger en bewoner van de wijk uit aan mediapartner Omroep Delft. Van Poelgeest weet daarnaast ook niet zeker of de belangengroepen nu echt betrokken gaan worden bij de nieuwe plannen.