De Lier krijgt 'Polendorp' voor honderden arbeidsmigranten

Impressie van het woonpark. | Afbeelding: WOS
Impressie van het woonpark. | Afbeelding: WOS
DE LIER - De Lier krijgt definitief een 'woondorp' voor bijna 700 arbeidsmigranten. Ondanks kritiek van de buurt geeft het gemeentebestuur groen licht voor het complex aan de Oostbuurtseweg. Volgens de gemeente is de noodzaak voor woningen voor arbeidsmigranten groot.
Bewoners lieten eerder al weten fel tegen het plan te zijn. 'Er komen hier opeens 700 wildvreemden wonen, wij zien dat niet voor ons.' Het plan werd begin dit jaar zelfs in de ijskast gezet, nadat de kweker op wiens grond het complex gebouw gaat worden, overspoeld werd met bedreigingen. De grond van de kweker werd in 2018 opgekocht door uitzendbureau Tradiro met als doel daar het complex voor arbeidsmigranten te bouwen.
'In de plannen wordt rekening gehouden met een aantal verbeterpunten die door buurtbewoners naar voren zijn gebracht', laat de gemeente Westland weten. Zo worden er extra maatregelen genomen op het gebied van afval en veiligheid in het verkeer. Ook komt er één aanspreekpunt voor omwonenden.

Sportvelden, fitness en studieruimte

De gemeente benadrukt daarnaast het belang van huisvesting voor arbeidsmigranten. 'De economie van het Westland kan niet zonder arbeidsmigranten.' In Westland werken minimaal 12.000 arbeidsmigranten, terwijl er op dit moment maar 5000 woningen zijn voor de werknemers. 'Zonder fatsoenlijke huisvesting wordt Westland steeds minder aantrekkelijk voor deze groep arbeidskrachten en gaat straks in de tuinbouw door personeelstekort letterlijk en figuurlijk het licht uit.'
Het complex met 688 woningen voor arbeidsmigranten is tijdelijk, in de plannen staat een periode van tien jaar. In het complex zitten ook allerlei voorzieningen zoals sportvelden, een fitnessruimte, een wasserette en een studieruimte. Tegen de plannen kan nog bezwaar worden gemaakt. Over drie weken wil het gemeentebestuur een klap geven op het besluit. Als dat is gebeurd, heeft het uitzendbureau nog een half jaar nodig voordat er gestart wordt met de bouw.