Afspraken en operaties bij LUMC uitgesteld vanwege acties

LEIDEN - De bonden in de zorg voeren komende dinsdag actie bij het LUMC in Leiden. Op meer dan twintig afdelingen wordt dan een zondagsdienst gedraaid. Het ziekenhuis laat weten dat niet spoedeisende behandelingen en opnames uitgesteld kunnen gaan worden. Alle academische ziekenhuizen in Nederland doen mee aan de actie, meldt FNV Zorg.
De bonden liggen al geruime tijd op ramkoers met de werkgevers over de cao voor de universitair medische centra. De vakorganisaties wilden dat het personeel er tussen 1 januari 2021 tot en met 2023 jaarlijks 5 procent salaris bij zou krijgen.
De werkgevers wilden daar niet aan. Uiteindelijk bieden ze nu een loonsverhoging van 3,5 procent voor 2022 en 2023, en een eenmalige uitkering van 3,5 procent over 2021. Maar die is enkel voor personeel in bepaalde salarisschalen. Het gaat dan voornamelijk om verpleegkundig personeel en assistenten.

Ruzie bij de bonden

De beroepsorganisatie voor verplegenden en verzorgenden, Nu'91, vindt dit een goed plan en is ermee akkoord gegaan. Dit tot grote woede van de andere vakbonden in de zorg die het veel te mager vinden. FNV Zorg en CNV Connectief voeren nu dinsdag actie.
De actie begint dinsdag 28 september om 0.00 uur en duurt 24 uur. Maar omdat er in de nacht niet veel geplande dingen gebeuren, merken vooral patiënten op de dag er iets van, denkt bestuurder Jaap de Bie van FNV Zorg. Rond 8.00 uur 's ochtends wordt een lintje doorgeknipt en door de dag zijn er allerlei activiteiten voor en door actievoerders.

'Als je niets hoort, gaat de afspraak door'

Het LUMC laat in een verklaring weten dat niet alle afdelingen meedoen aan de actie, maar dat patiënten de gevolgen wel zullen gaan merken. Afspraken die geen spoed hebben worden afgezegd en verplaatst. Een woordvoerder benadrukt dat mensen er vanuit kunnen gaan dat hun behandeling wel doorgaat als ze niets horen.
Ook zegt het ziekenhuis dat spoedeisende hulp altijd gewoon doorgaat, en dat als er twijfel is over de vraag of iets spoedeisend is dit 'in het voordeel van de patient zal worden uitgelegd'.