VVD Leiden ziet niets in 'bierpolitie' tijdens Leidens Ontzet, horeca wel

Voorbeeld van eco-glas.
Voorbeeld van eco-glas. © Gemeente Leiden.
LEIDEN - De VVD in Leiden ziet niks in een verbod op het bezit van zelf meegebrachte alcohol tijdens de viering van Leidens Ontzet. De partij spreekt van een 'bierpolitie' waar de Leidenaar beducht voor moet zijn tijdens het feest. Alleen het gebruik van de zogenaamde 'eco-bekers' van de horeca zijn toegestaan. Met het verbod komt de gemeente tegemoet aan de wens van de horeca om een eind te maken aan het zelf meebrengen van alcohol. Dat wordt vaak bij supermarkten gekocht en dat vindt de horeca oneerlijke concurrentie. De Leidse horeca noemt het punt van de VVD verkiezingspraat.
Het gemeentebestuur zit al langer met de zelf meegebrachte drank in de maag, naar aanleiding van klachten van de horeca. Want die hopen het laten optreden van bandjes en het organiseren van feesten terug te verdienen met de verkoop van alcohol. Een verkoopverbod voor de supermarkten bleek juridisch niet haalbaar, en dus probeert het stadsbestuur het nu met een verbod op het meebrengen van 'drinkgerei' tijdens Leidens Ontzet. Het verbod geldt ook op de kermis.
'Ik ben wel blij dat er eindelijk iets daaraan gebeurt', zegt Maarten Collée van café L'Esperance op het Rapenburg. 'Het steekt mij ook als ik bij mijn café mensen naar een bandje zie kijken met blikjes bier in een rugzak.' Wel denkt hij dat het verbod voor boa's heel moeilijk te handhaven zal zijn.

Niet ene partij boven andere

'Dat de horeca er blij mee is, dat snap ik wel', zegt Juliette Gilissen van de VVD. 'Maar wij vinden het niet eerlijk wanneer avondwinkels en supermarkten de deuren moeten sluiten en andere ondernemers - lees horeca - wel een boterham kunnen verdienen tijdens 3 oktober.' Het zou goed zijn wanneer er eens met alle partijen wordt gesproken, vindt Gilissen.
'Om te bekijken of er onderling afspraken kunnen worden gemaakt waar iedereen gelukkig van wordt. Maar wij zijn er inderdaad geen voorstander van om de ene partij boven de andere partij te stellen. Iedereen moet kunnen deelnemen en ondernemen tijdens Leidens Ontzet.' Wat voor soort afspraken er dan gemaakt moeten worden, weet de VVD nog niet.

Vraagtekens bij handhaving

Ook Gilissen vraagt zich af hoe de gemeente zo'n verbod dan denkt te handhaven. 'Wij zijn er zeker niet van overtuigd dat het college de handhaving kan waarmaken. Alleen al daarom stellen wij dus vraagtekens bij deze maatregel.'
Gilissen vraagt zich ook af waar die extra boa's, die nodig zijn voor handhaving, vandaan komen. 'Er is de afgelopen jaren door dit college steeds aangegeven dat er maar beperkte mankracht is voor handhaving. Waar haalt het college voor deze vergaande maatregel voldoende mankracht vandaan?'

'Makkelijk scoren'

Maarten Collée, horecaondernemer en oud-voorzitter van KHN Leiden, snapt het punt over de handhaving van de VVD, maar stoort zich toch aan de vragen van de partij. 'De verkiezingen komen er natuurlijk aan dus dat is natuurlijk makkelijk scoren om het te hebben over een 'bierpolitie'. Er gebeurt nu eindelijk wat en daar zijn we blij mee. We vinden het fijn dat de gemeente heeft geluisterd. De VVD zou ons moeten steunen en bijvoorbeeld moeten kijken hoe je zoiets beter handhaaft.'
Naast een verbod op het meebrengen van alcohol heeft Leiden ook het gebruik van lachgas verboden tijdens Leidens Ontzet. Het zou 'onrust' en 'calamiteiten' kunnen veroorzaken. Bovendien zorgen de patronen en lege ballonnetjes voor veel afval op straat.