Geen smartphone? Zo kom je aan papieren coronabewijs

Zo ziet de QR-code eruit in de CoronaCheck-app
Zo ziet de QR-code eruit in de CoronaCheck-app © ANP
REGIO - Wie vanaf zaterdag een restaurant wil bezoeken, een biertje wil drinken in de sportkantine, of een avondje uitgaat in het theater, de bioscoop, of de nachtclub moet bij de ingang een coronapas laten zien. Dat kan door een groene QR-code te tonen via de CoronaCheck-app op je mobiele telefoon. Maar wat als je dat niet kan of wil?
Dan kun je je QR-code uitprinten op papier of per post laten opsturen. Maar ook als je wél gebruikmaakt van de applicatie op de smartphone, kun je de QR-code uitprinten voor het geval je je telefoon een keer vergeet of dat de batterij leeg is.
Via de website coronacheck.nl/nl/print kun je aan een printbaar exemplaar van het coronatoegangsbewijs komen. Je moet inloggen met je DigiD-account. Als je volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt, dan komt dit automatisch tevoorschijn. Heb je een negatieve test, dan moet je deze handmatig toevoegen. Wie geen DigiD, smartphone of computer met printer heeft, kan een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Hiervoor kun je bellen naar de helpdesk van de CoronaCheck. Het telefoonnummer is 0800-1421. Het gele vaccinatieboekje volstaat niet.
Wil je de CoronaCheck-app wel gebruiken? Dan kun je 'm downloaden via de Apple Store, de Play Store van Android of via coronacheck.nl. Vervolgens log je in met je DigiD-account. Ook hiervoor geldt: ben je volledig gevaccineerd of heb je een herstelbewijs, dan wordt hij meteen zichtbaar en hoef je niets te doen. Heb je een negatieve test, dan moet je hem handmatig toevoegen door middel van de code die in het mailtje met je testuitslag zit.

'Breeduit op televisie vertellen'

Henny Weerman van Stedelijke Ouderen Commissie Den Haag maakt zich desondanks zorgen. Zij is de afgelopen dagen veel op straat geweest en constateert dat ouderen nauwelijks geïnformeerd zijn over de QR-code op de CoronaCheck-app en de alternatieven.
'Het moet breeduit op televisie verteld worden wat mensen nodig hebben als ze de QR-code niet via de app kunnen laten zien, omdat - bijvoorbeeld - hun Nokia-telefoon daar niet geschikt voor is of omdat ze het niet snappen', zegt Weerman in het radioprogramma West Wordt Wakker.

Zorgen om eenzaamheid

Weerman is bang dat te weinig voorlichting leidt tot eenzaamheid. 'Daar maken wij ons enorm veel zorgen om. Dit voelt als een digitale lockdown.' Wie goed genoeg ter been is, kan in de loop van volgende week ook terecht bij gemeentehuizen en bibliotheken voor een papieren coronabewijs.