Instellingen

Een boek ontmoeten? Leen een 'Levend Boek' in Gouda

In gesprek met een 'Levend Boek'
In gesprek met een 'Levend Boek' © Martijn Bergsma Photography

GOUDA - Iedereen kent natuurlijk het papieren boek, sinds een paar jaar is daar het elektronische boek bijgekomen. En sinds een tijdje is er iets nieuws: het 'Levende Boek'. Deze levende boeken zijn komende zaterdag te leen bij Bibliotheek Gouda. Maar wat zijn levende boeken eigenlijk?

Miranda van Elswijk werkt voor de Bibliotheek Gouda en weet alles over het Levende Boek. 'Levende boeken zijn mensen met een bijzonder verhaal die je voor een tijdje kunt lenen', legt Van Elswijk uit. Het idee achter het Levende Boek is dat je mensen op deze manier beter leert kennen en dat je erover na gaat denken wat voor vooroordelen je over mensen hebt, en of deze terecht zijn. 'Je kunt het verhaal van deze mensen aanhoren en er vragen over stellen', vertelt Van Elswijk in het radioprogramma West Wordt Wakker.

In Bibliotheek Gouda kun je zaterdag verschillende verhalen horen. Zo kun je bijvoorbeeld luisteren naar iemand die in armoede leeft, iemand met niet aangeboren hersenletsel of iemand die in de politiek zit en gehandicapt is.

Ontmoet een boek

Je kunt de 'boeken' natuurlijk niet mee naar huis nemen om daar het verhaal aan te horen. 'Alle boeken staan klaar in de bibliotheek. Elk boek heeft een beschrijving van zijn of haar levensverhaal. Je mag vervolgens zelf kiezen met welk boek je in gesprek wil', legt Van Elswijk uit. 'Het gaat ook om mensen die het belangrijk vinden om hun verhaal te doen, en dat ook gewend zijn, het is erg fijn om naar te luisteren en je leert er veel van.'

Het idee van het Levende Boek komt oorspronkelijk uit Denemarken. 'Vorig jaar hebben we hier in Gouda de eerste editie gedaan, het was gelijk erg druk. Helaas moesten we door corona de andere edities via Zoom doen', vertelt Van Elswijk. Deze zaterdag is het dus weer voor het eerst in de bibliotheek, waar mensen elkaar in het echt kunnen ontmoeten.

De 'Human Library' in Bibliotheek Gouda is dit weekend geopend
De 'Human Library' in Bibliotheek Gouda is dit weekend geopend © Bibliotheek Gouda

Leen drie boeken

Bibliotheek Gouda zit in de Chocoladefabriek, daar zijn deze zaterdag levende boeken te leen. Op 2 oktober kun je levende boeken lenen in Delft, en op 3 oktober in Alphen aan den Rijn.