Instellingen

Massale eendensterfte in Warmond, gemeente tast in het duister

Een dode eend ter illustratie
Een dode eend ter illustratie © ANP

WARMOND - In Warmond zijn de afgelopen week 110 dode eenden gevonden. De gemeente Teylingen en het hoogheemraadschap tasten in het duister wat de doodsoorzaak kan zijn. Daarnaast zijn er zeven zieke eenden gevonden in de Hennepoelpolder en de Veerpolder, waar ook de dode eenden lagen.

De dode eenden zijn geruimd en het hele gebied is uitgekamd, meldt de gemeente. De zieke eenden zijn overgebracht naar de vogelopvang. Eén van de zieke eenden is tijdens het transport naar de opvang omgekomen en daarna gelijk overgebracht naar het laboratorium voor onderzoek. 'De uitslag van dat onderzoek bepaalt de vervolgstappen', laat de gemeente Teylingen weten.

Het hoogheemraadschap heeft het water onderzocht op het zuurstofgehalte. De waarden daarvan waren hoog, maar kunnen de sterfte niet verklaren. De doorstroming van het water is stilgezet om verspreiding van het water te voorkomen.

Laat hond niet zwemmen of drinken

De gemeente roept mensen op om hun hond niet te laten zwemmen of drinken in het gebied. 'Het onderzoek loopt nog, veiligheid gaat boven alles.' Er zijn geen andere dode dieren gevonden de afgelopen week.