Instellingen

Zoon die moeder doodstak in november 'eindelijk' voor de rechter

Onderzoek in de woning waar de dode vrouw is gevonden
Onderzoek in de woning waar de dode vrouw is gevonden © Regio15

DEN HAAG - De 33-jarige Yosua de K. uit Den Haag moet zich op 12 november verantwoorden voor de Haagse rechtbank. Dat bleek vrijdag tijdens de achtste voorbereidende zitting in zijn zaak. Er moet nog altijd één deskundige worden gehoord, en dat gaat op 1 november eindelijk gebeuren.

De K. stak zijn moeder in augustus 2019 neer in hun woning aan de Van Diesenstraat in Den Haag. Ze hadden ruzie over het roken van wiet. Volgens de verdachte viel zijn moeder hem aan met een mes en stak hij haar neer uit zelfverdediging. Een jaar geleden nam zijn broer het voor hem op in een eerdere zitting.

De verdachte is onderzocht door twee deskundigen, die adviseren dat hij tbs met dwangverpleging moet krijgen. Zijn advocaat, Ronny Jethoe, is het daar niet mee eens. Hij wilde daarom de deskundigen zelf en persoonlijk verhoren, maar in plaats daarvan kregen ze eerst schriftelijke vragen voorgelegd door de rechter-commissaris. Toen de verdediging daar niet mee akkoord ging was één van de deskundigen langdurig ziek. Deze is nu weer beter en kan op 1 november alsnog gehoord worden. De andere deskundige wordt mogelijk nog tijdens de zitting gehoord.

Emotionele druk

De rechtbank is blij dat er eindelijk een datum is: 'Het geeft een emotionele druk bij de nabestaanden en bij de verdachte om zo lang te moeten wachten', aldus de rechtbankvoorzitter. 'De rechtbank is, het klinkt misschien raar in een zaak als deze, toch wel blij dat het nu eindelijk zover is en er dit jaar een inhoudelijke behandeling kan zijn.'