Anderhalve meter losgelaten, maar geen handen schudden; dit mag en moet sinds zaterdag

Twee vrouwen begroeten elkaar met een knuffel
Twee vrouwen begroeten elkaar met een knuffel © Omroep West
REGIO - De anderhalve meter-maatschappij is ten einde. Sinds zaterdag mag je weer lekker dichtbij elkaar staan tijdens een babbeltje en dat ook nog zonder mondkapje, die was eerder al afgeschaft. De maatschappij gaat, zoals het kabinet het noemt, weer verder open. Maar pas op, dat geldt niet overal.
Eerst de veranderingen zoals die door het kabinet zijn vastgesteld: de horeca mag open tussen 6.00 en 0.00 uur. Er is geen maximum aantal bezoekers meer, maar als mensen niet kunnen zitten mag de zaak toch maar voor 75 procent vol. En wie naar binnen wil moet een coronapas kunnen tonen. Die pas geldt niet voor het terras, maar - waarschuwde minister Hugo de Jonge - binnen even plassen zonder pas is er niet bij. Dus: enkel een plas met de pas.
Festivals, feesten en sportwedstrijden: het mag weer en op de tribunes geldt geen maximum aantal bezoekers meer, behalve dan als je geen stoel hebt en je staat binnen. Dan geldt hetzelfde als voor de horeca: 75 procent van de totale capaciteit mag gevuld worden. En ook hier moet je een coronapas tonen voordat je naar binnen mag. Dat geldt ook voor poppodia, theaters en bioscopen, zolang de pas maar getoond wordt.

Toch nog mondkapjes op

Mondkapje in de vuilnisbak gegooid? Dan kun je bedrogen uitkomen als je de bus of de trein in wilt. Daar is het ding nog gewoon verplicht. En ook in een taxi, de touringcar en in het vliegtuig blijft het kapje verplicht.
Een mondkapje is ook verplicht in bijna alle ziekenhuizen. Alleen in het HagaZiekenhuis wordt deze regel losgelaten. En in ziekenhuizen leeft ook de anderhalve meter-samenleving voort. Mensen die langskomen worden dringend verzocht zo veel mogelijk die anderhalve meter in acht te nemen. Wat wel wordt versoepeld zijn de bezoekregels. Nagenoeg alle ziekenhuizen staan vanaf zaterdag twee bezoekers per dag toe, maar slechts eentje aan het bed.
Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag geen coronatoegangsbewijs te laten zien na het loslaten van de anderhalve meter-regel. Wel wordt erop gewezen dat er voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om 'gepast afstand' te houden. Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK.
Moskeekoepels beslissen zelf of ze de afstandsregel loslaten. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) laten sommige koepels de anderhalve meter los met een coronatoegangsbewijs. Ook richten sommige moskeeën een aparte ruimte in voor mensen zonder zo'n bewijs, waar dan wel afstand gehouden moet worden. Het CMO adviseert moskeeën de anderhalve meter-regel voorlopig wel in acht te blijven nemen, een mondkapje te dragen bij moskeebezoek en een eigen gebedskleedje mee te nemen.

Was je handen en hoest in elleboog

Dan zijn er nog een paar maatregelen waar de overheid de nadruk op blijft leggen: was vaak je handen en hoest en nies in je elleboog. Schud geen handen, maar hou het bij buigen, boxen of gewoon hallo zeggen. Zorg voor voldoende ventilatie en als je klachten hebt, blijf dan thuis. En over die anderhalve meter? De overheid blijft benadrukken dat dat wel een veilige afstand is.
We vroegen mensen op straat of ze klaar zijn om de anderhalve meter los te laten. En wat blijkt? De drie zoenen hoeven van veel mensen niet terug te komen:
Einde van de 1,5 meter samenleving

Anderhalf jaar anderhalve meter

De anderhalve meter-maatschappij heeft achttien maanden geduurd. Zondag 15 maart 2020 kondigde premier Mark Rutte aanvullende maatregelen aan om corona de kop in te drukken. Naast de anderhalve meter werd toen ook bekend dat de scholen dichtgingen en ook de horeca op slot, moest net als sauna's, sportscholen en seksclubs. De maatregelen golden toen in ieder geval tot 6 april, maar dat werd dus veel langer.
De mondkapjesplicht zag het licht op 1 december 2020. Die is al versoepeld voor winkelen, uitgaan, museumbezoek en dat soort dingen. Maar blijft dus wel gelden voor openbaar vervoer, vliegen en in bijna alle ziekenhuizen.