Treinreizigers tussen Leiden en Utrecht kunnen straks in de spits vier keer per uur opstappen

Station Alphen aan den Rijn
Station Alphen aan den Rijn © John van der Tol
REGIO - Treinreizigers tussen Leiden en Utrecht kunnen vanaf eind dit jaar gebruikmaken van extra treinen in de spits. Tussen 6.00 en 10.00 uur en 15.00 en 20.00 uur gaan er vier treinen per uur rijden, in plaats van de huidige twee. Om de extra treinen te kunnen laten rijden, moeten de komende maanden nog wel een aantal werkzaamheden worden gedaan bij Bodegraven en Alphen aan den Rijn.
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk worden verschillende spoorwegovergangen aangepast, meldt de provincie Zuid-Holland. Hierbij gaat het vooral om het veiliger maken van de spoorwegovergangen en het opheffen van onbewaakte overwegen, waaronder die aan de Vlietkade in Bodegraven en het voetpad bij de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug.
In Alphen aan den Rijn vervangt ProRail een wissel, zodat treinen sneller het station kunnen in- en uitrijden. Daarnaast wordt de treinbeveiliging en stroomvoorziening aangepast en komen er raildempers op het spoor om het geluid van voorbijrijdende treinen te verminderen. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen noemt de verhoging van de frequentie logisch. 'We praten over het zesde en eerste station van Nederland. Bovendien verbinden we twee universiteitssteden.'

Werkzaamheden in herfstvakantie

De meeste werkzaamheden worden gedaan in de herfstvakantie, van 16 tot 24 oktober. Van 22 tot 24 oktober rijden er daarom helemaal geen treinen op het traject. Er worden dan bussen ingezet. Op 13 december gaat de nieuwe dienstregeling in en gaan de extra treinen in de spits rijden.
Er wordt nog onderzocht of er een nieuw station bij Hazerswoude-Rijndijk kan komen en of er ook buiten de spits meer treinen kunnen rijden op het traject. De provincie doet dat onderzoek samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Regio Holland Rijnland, NS, ProRail en alle gemeenten langs het traject Leiden-Utrecht.