Prefab-woning in strijd tegen woningnood: 'Binnen zes dagen staat er een huis'

VALKENBURG - De provincie Zuid-Holland wil met de plaatsing van een kant-en-klaar-huis de bestaande problemen op de woningmarkt aanpakken. Een demohuis op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg is daarvan een voorproefje. 'We moeten gewoon aan de bak', zegt gedeputeerde Anne Koning.
Tot 2030 moeten er een miljoen nieuwe woningen bijgebouwd worden. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor 200.000 woningen, ruim een vijfde van de woningbouwopgave. Dit betekent een toevoeging van 10% aan de bestaande woningvoorraad. De provincie wil daarom prefab-woningen aanleveren.
Plaatsing van een prefab woning op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg
Plaatsing van een prefab woning op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg © Hans Otte
Prefab is een afkorting van prefabricated en de naam verwijst naar de manier van bouwen. Een prefab woning is dus een kant-en-klare woning, waarvan de muren, vloeren en het dak in een fabriek worden gebouwd. Zodra de fundering klaar is, wordt het als bouwpakket aangeleverd op de bouwplaats. Het bestaat uit drie woonlagen en heeft 50 m2 woonoppervlak, de inrichting is volledig voorzien van een keuken, badkamer en toilet. 'Het is volledig ingericht, zelfs de vloeraankleding. Alles zit erop en eraan', zegt Tony Mol, directeur van StartBlock die de sleutel van het demohuis heeft overhandigd aan Anne Koning (PvdA).

Aan de late kant

De provincie Zuid-Holland wil met deze prefab woningen de druk van de ketel halen en richt zich op mensen in directe nood, waaronder statushouders, starters en mensen die net gescheiden zijn. 'Het duurt maar zes dagen om zo'n huis te bouwen. Ik denk ook echt dat dit de enige manier is om snel iets te doen', benadrukt Koning. Volgens de gedeputeerde had dit al veel eerder moeten gebeuren en is er geen tijd te verliezen. 'Dit had je al twee jaar geleden kunnen bedenken.'
De prefab-woning in een loods in Emmeloord staat klaar voor transport
De prefab-woning in een loods in Emmeloord staat klaar voor transport © Provincie Zuid-Holland
Toch kleven er ook nadelen aan deze manier van bouwen. Zo kan het tot zes maanden duren voordat er stroom in de woning is. Daarnaast bevat prefab-bouw beperkte indelingsvrijheid, doordat de woning een vaste indeling heeft waar niet van af kan worden geweken. De kosten van een woning bedragen rond de 100.000 euro en vaak komt daar nog 50.000 euro voor de grond bij. De provincie hoopt nu samen met woningbouwcorporaties deze woningen op de markt te brengen.

Deur tot deur

De prefab-woning staat nu nog op het industrieterrein, maar zal binnenkort worden verplaatst naar een aangewezen locatie. Het huis kan gemakkelijk van deur tot deur worden vervoerd met een vrachtwagen. Volgende week gaat de provincie al langs woningbouwverenigingen en omliggende gemeentes. Aanstaande donderdag presenteert de provincie tijdens een Verstedelijkingsconferentie deze aanpak voor de huizenproblematiek in de regio.