Instellingen

Mogelijke chauffeur en hulpje van overvallers T-Mobile Alphen horen celstraffen eisen

De winkelstraat is tijdelijk afgesloten
De winkelstraat is tijdelijk afgesloten © MediaTV

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van twee en drie jaar geëist tegen twee Amsterdammers die zouden hebben geholpen bij de gewelddadige overval op de T-Mobile in Alphen aan den Rijn vorig jaar november. Zowel Amir M. (22), tegen wie de zwaarste straf werd geeist, als Yassir el H. (26), ontkenden vrijdag in de Haagse rechtbank betrokken te zijn bij de overval op de telefoonwinkel.

Twee mannen met mondkapjes stonden op dinsdagochtend 10 november te wachten tot ze naar binnen mochten bij de T-Mobile aan de Van Mandersloostraat in het centrum van Alphen aan den Rijn. Vanwege de coronamaatregelen bleven ze achter een lint staan tot een werknemer hen kwam halen. De verdachten deden zich voor als klanten, maar zodra ze binnen waren haalde één van hen haalde een vuurwapen tevoorschijn.

Ze bedreigen de medewerker, die mee moest lopen naar een ruimte achterin de winkel waar de voorraad telefoons lag. Daar werd ook een andere verkoper bedreigd. Eén van de slachtoffers moest helpen om de telefoons in een rolkoffer en twee grote tassen te stoppen. De ander moest op zijn knieën gaan zitten met de handen in zijn nek. Toen na acht minuten de buit van 130 telefoons binnen was, gingen de overvallers ervandoor.

Tassen waren te zwaar

Dat deden ze echter niet rennend. De tassen waren zo zwaar dat de verdachten moeite hadden om ze te dragen. Eenmaal buiten werden de tassen achter hen over de grond gesleurd. In de Van Lennepstraat stond een auto met chauffeur op hen te wachten.

Verdachte El H., een taxichauffeur uit Amsterdam, gaf toe dat hij de overvallers heeft opgehaald. Maar hij wist niet wat de twee hadden gedaan, zei hij. 'Er werd een rit aangevraagd. Ik kreeg een adres en tijdstip op iemand op te halen. Dat is mijn werk.' Wie de mannen in zijn auto waren, weet hij niet. 'Ik heb ze niet goed kunnen identificeren. Ze hadden mondkapjes op.'

'Vaker schimmige opdrachten'

Bij de politie zei de Amsterdammer wel dat hij een vermoeden had wie één van de verdachten was. Maar tijdens de zitting wilde hij daar niets over zeggen. 'Dat is voor mijn eigen veiligheid. Ik wil mezelf niet in gevaar brengen.' Ook vertelde hij de rechter dat hij door zijn passagiers was mishandeld. Ze zouden hem in zijn buik hebben gestompt.

Dat noemde de officier van justitie ongeloofwaardig. El H. kende de overvallers en zou al eerder contact met hen hebben gehad. 'Hij stond paraat als driver. Hij heeft de verdachten met grote vaart helpen vluchten.' Volgens de aanklaagster blijkt uit afgeluisterde gesprekken dat de Amsterdammer zijn taxi vaker gebruikt om schimmige opdrachten aan te nemen. 'Dat zeg ik niet. Dat zijn zijn eigen woorden.' De advocaat van El. H. vroeg om vrijspraak.

Voorverkenning en telefonisch contact

Verdachte M. zou niet fysiek bij de overval zelf zijn geweest, maar hij zou volgens de aanklaagster wel hebben meegeholpen. De Amsterdammer zou mee hebben gedaan aan een voorverkenning en El H. hebben geregeld als chauffeur. Ook zou hij vlak voor de overval én daarna telefonisch contact hebben gehad met de daders. 'Hij was op de hoogte van het plan en heeft geholpen bij de uitvoering, al was hij zelf niet in de T-Mobile.'

M. ontkende ook maar iets te maken te hebben met de overval. 'Ik zit hier volkomen onschuldig. Het is belachelijk dat ik al vier maanden vastzit.' Dat hij een lijst had met toestellen die grotendeels overeenkwam met de gestolen telefoons uit Alphen noemde hij toeval. Hij zou die telefoons door iemand aangeboden hebben gekregen. Maar wie dat was, wilde hij niet zeggen. Volgens zijn advocaat was hij niet betrokken bij de overval. Ze vroeg ook om vrijspraak.

Nog twee verdachten

Behalve deze twee Amsterdammers zijn er nog twee verdachten. Die moeten bij andere rechtbanken verschijnen, omdat ze ook van andere feiten worden verdacht. De uitspraak tegen M. en El H. is op 8 oktober.