Coronavirus: Vaccineren zonder afspraak Pijnacker-Nootdorp verplaatst om drukte

Een vrouw laat zich testen op corona
Een vrouw laat zich testen op corona © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van het weekend van 25 en 26 september.

Vaccineren zonder afspraak verplaatst om drukte

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft ervoor gekozen om niet langer op dinsdag zonder afspraak te vaccineren op het gemeentehuis. 'Vanwege de grote belangstelling en de avondopenstelling van onze balies werd het op dinsdag te druk. U kunt komende woensdagen tussen 16.00 en 20.00 uur een prik halen', meldt de gemeente op Twitter.

Ook sportclubs doen sinds zaterdag coronacheck

Ook sportclubs moeten sinds afgelopen zaterdag in de kantine een coronacheck uitvoeren. Bij voetbal- en cricketvereniging Quick in Den Haag is daarom besloten om een afhaalloket en een horecagedeelte te creëren. 'Zo kunnen mensen zonder vaccinatie of testbewijs in ieder geval nog een drankje halen', zegt secretaris Marcel de Kler. Lees hier het volledige verhaal.
Zo gaat Quick om met de verplichte coronapas

Aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het RIVM 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614) van zaterdag. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus, de woonplaats is niet bekendgemaakt. Het wil niet per se zeggen dat hij of zij dit weekend is overleden. Soms duurt het een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.
Rotterdam had in 24 uur tijd de meeste positieve uitslagen (94), gevolgd door Den Haag met 71 en Amsterdam met 49 nieuwe gevallen.

Iets meer patiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 473 coronapatiënten. Dat zijn er drie meer dan zaterdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht. De lichte stijging komt doordat er op de verpleegafdelingen nu iets meer coronapatiënten liggen dan de dag ervoor: 304 op zondag, tegenover 297 op zaterdag.
Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel af. Lagen daar zaterdag nog 173 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, zondag zijn dat er 169.
Een coronapatiënt wordt behandeld in het ziekenhuis
Een coronapatiënt wordt behandeld in het ziekenhuis © ANP

Nederland op drempel van 2 miljoen positieve tests

De corona-uitbraak in Nederland liep bijna een jaar, toen de miljoenste positieve test werd geregistreerd. Dat gebeurde afgelopen februari. Ruim 7 maanden later is dat aantal verdubbeld. Begin komende week, waarschijnlijk op dinsdag of woensdag, passeert Nederland de grens van 2 miljoen bevestigde besmettingen.
De teller stond zaterdag op 1.994.901 positieve tests. Dat betekent dat de grens is geslecht wanneer er nog 5100 nieuwe gevallen bij komen. De laatste week zijn er gemiddeld bijna 1700 positieve tests per dag. Daarmee zou het nog drie tot vier dagen duren voor de 2 miljoenste melding een feit is.
In werkelijkheid is Nederland overigens allang voorbij de 2 miljoen besmettingen. In de eerste fase van de uitbraak werd lang niet iedereen getest. Tijdens de tweede en derde golf waren de teststraten soms zo overweldigd, dat het niet altijd lukte om een afspraak te maken.

'Weinig problemen bij horeca Plein'

Ondanks de melding van problemen met de CoronaCheck-app lijkt er op het Plein in Den Haag vooralsnog weinig aan de hand. Volgens onze verslaggever lopen de rijen bij horecazaken zaterdagavond goed door. Zo zeggen diverse horecazaken, waaronder Cloos en Millers, dat het controleren van de coronabewijzen van bezoekers soepel verloopt. 'Enkele mensen die hier zijn weggestuurd, moesten weg omdat zij naast een coronabewijs vergeten zijn om hun identificatiebewijs mee te nemen', zegt onze verslaggever.
Eerste stapavond met coronapas: 'Mijn eerste keer weer sinds twee jaar!'

'Falende techniek overheid'

Koninklijke Horeca Nederland krijgt 'verschillende signalen binnen dat er veel storingen zijn' bij het ophalen van een QR-code met de CoronaCheck-app. Sinds zaterdag moeten horecabezoekers een coronabewijs laten zien om de horeca naar binnen te mogen. 'Het is eindelijk wat vrijer, maar nu zorgt falende techniek van de overheid ervoor dat de exploitatie bemoeilijkt wordt', zegt een woordvoerder van de afdeling Regio Zuid-Holland-Noord. Hoe groot de problemen precies zijn valt volgens de woerdvoerder nog niet te zeggen.

DDoS-aanval op CoronaCheck-app

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken gehad met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgt voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. De servers hadden zaterdag te maken met 'forse' DdoS-aanvallen. Met het feit dat veel mensen hun QR-code aanmaakten, leidde dat tot overbelasting. Sinds zaterdag is de QR-code nodig om horeca, evenementen en andere activiteiten te bezoeken.
Zondag zijn er geen cyberaanvallen meer op de servers van de app, meldt een woordvoerster van het ministerie. Het aanmaken van een QR-code moet geen probleem meer opleveren.

'Geen incidenten coronatoegangsbewijs bioscoopbezoekers'

De eerste dag dat een coronatoegangsbewijs voor bioscoopbezoekers verplicht is, verloopt rustig. 'Er is begrip onder de bezoekers en er zijn geen incidenten', stelt Gulian Nolthenius, voorzitter van bioscoopkoepel NVBF. De koepel kan nog niets kwijt over de bezoekerscijfers van de eerste dag met de coronatoegangsbewijzen. Volgens de voorzitter is het nog te vroeg hier iets over te zeggen. Hij wil de komende week even af te wachten 'om een goed oordeel te kunnen vormen'.
Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, sportevenement of een kunst- en cultuurinstelling. Bij de deur moet iemand kunnen aantonen maximaal 24 uur geleden negatief getest te zijn op het coronavirus, van Covid-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd. Dat kan bijvoorbeeld via de CoronaCheck-app.

Coronagemiddelde daalt voor 15e dag op rij, 1625 nieuwe gevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.
Vorige week zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 2000 positieve tests, de zaterdag ervoor ruim 2200 en nog een zaterdag eerder waren er meer dan 2700 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 11.743 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 1678 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, het begin van de vierde golf.

Kabinet ontslaat staatssecretaris Keijzer na kritiek

Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen om staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) te ontslaan na kritiek op de invoering van het coronatoegangsbewijs.
'De uitspraken (...) gedaan in het interview van de Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn', staat in een verklaring van de premier.
Mona Keijzer
Mona Keijzer © ANP

Viroloog: effect nieuwe coronaregels moeilijk te voorspellen

Het effect van de nieuwe coronamaatregelen is moeilijk te voorspellen, zegt Anne Wensing, arts-microbioloog en viroloog bij het UMC Utrecht, in het NOS Radio 1 Journaal. 'Zo lang er weinig virus circuleert heb je met het loslaten van maatregelen ook minder risico. Maar als dat toeneemt is er toch best een aardige groep die niet gevaccineerd is of die niet goed reageert op vaccinatie, en daardoor onvoldoende beschermd is.'
Hoewel de anderhalve meter-regel volgens de viroloog een doeltreffend middel is om het virus tegen te gaan, is ze optimistisch over de aanpassingen. 'Het geeft ons weer een stukje vrijheid terug', zegt Wensing. 'Niks is natuurlijk honderd procent veilig, maar de anderhalve meter-regel had absoluut een groot effect op de transmissies, dat blijkt uit ook uit studies. Als viroloog gezien is het op zich jammer dat dat losgelaten wordt, maar zoals we allemaal als onderdeel van deze maatschappij begrijpen, moeten we op een gegeven moment ook wel echt stappen nemen.'

Coronatoegangsbewijs verplicht

Iedereen vanaf 13 jaar moet vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenementen of een kunst- en cultuurinstelling. Dat betekent dat bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus, van Covid-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd.
Dat kunnen zij laten zien in de CoronaCheck-app. Bezoekers vanaf 14 jaar moeten daarnaast een geldig ID-bewijs meenemen. Medewerkers moeten de QR-code van bezoekers scannen en de gegevens vergelijken met het ID-bewijs. Het coronatoegangsbewijs geldt op locaties waar het volgens de overheid door het loslaten van de anderhalve meter-maatregel drukker wordt.
Deze is vereist in horecagelegenheden, casino's, bioscopen, theaters en concertzalen en voor (zakelijke) evenementen. Verder is de QR-code nodig voor publiek bij professionele sportwedstrijden. Voor bijvoorbeeld terrassen, campings en musea zijn geen coronatoegangsbewijzen nodig.
© ANP

Staatssecretaris Mona Keijzer zet vraagtekens bij coronapas

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft bedenkingen bij de invoering van het toegangsbewijs, zegt ze in een interview in De Telegraaf. Ze wijst op de hoge vaccinatiegraad en vindt het 'niet uit te leggen' dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen. 'Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?', zegt de CDA-politica.
Ze wijst erop dat de meeste mensen geen of lichte coronaklachten hebben en de vaccinatiegraad ongeveer 85 procent bedraagt. 'Bovendien is het een feit dat de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet heeft geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is. Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?'
Staatssecretaris Mona Keijzer
Staatssecretaris Mona Keijzer © ANP

'Uitspraken Keijzer helpen niet'

Voorzitter van de Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin zegt dat de uitspraken van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van zaterdagochtend niet helpen. Dat meldt de NOS. 'Als er in de politiek niet met één mond wordt gepraat, dan gaat dat ten koste van het draagvlak', zegt Kuin. 'Is dat draagvlak er niet, dan merk je dat meteen op straat. Dit wakkert de discussie verder aan en dat moeten we niet hebben, handhaven wordt er zo niet makkelijker op.'
Kuin zei zaterdag dat hij nog geen meldingen van boa's heeft gekregen over de handhaving. 'De dag is nog jong, maar ik heb nu nog geen spontane meldingen binnengekregen. Aan het eind van de dag word ik door de bondsleden op de hoogte gebracht.'

Burendag in teken van buurcontact

Nederland viert zaterdag weer, voor de zestiende keer, Burendag. Het initiatief van Oranje Fonds en Douwe Egberts staat dit jaar in het teken van buurcontact. Toevallig is 25 september ook de dag waarop de verplichte anderhalve meter afstand vervalt.
Dit jaar heeft een recordaantal van ruim 6300 buurten zich aangemeld. De vorige keer waren dat er 4000, in 2019 ging het om 6000 buurten. Er zijn borrels, feestjes, klusactiviteiten, spelletjes en koffiedrinkbijeenkomsten. 'Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Nu we door de coronacrisis nog meer tijd in onze eigen buurt door hebben moeten brengen dan voorheen, is dat nog belangrijker geworden', zeggen de organisaties.

Anderhalve meter losgelaten

De anderhalve meter-maatschappij is ten einde. Vanaf zaterdag mag je weer lekker dichtbij elkaar staan tijdens een babbeltje en dat ook nog zonder mondkapje, die was eerder al afgeschaft. De maatschappij gaat, zoals het kabinet het noemt, weer verder open. Maar pas op, dat geldt niet overal.
Twee vrouwen begroeten elkaar met een knuffel
Twee vrouwen begroeten elkaar met een knuffel © Omroep West

Tegenstanders coronapas demonstreren

Mensen die niet willen dat het coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd, demonstreren zaterdag in Den Haag, op de dag dat het bewijs wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag wandelen ze van het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en daarna terug naar het Malieveld.
De 'mars tegen het Covid-paspoort' wordt georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand. Demonstranten hoeven geen anderhalve meter afstand te houden, omdat die regel vanaf zaterdag niet meer geldt. Ze hoeven ook geen coronatoegangsbewijs te laten zien om mee te kunnen doen aan het protest tegen de coronapas.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.