Coronavirus: Forse stijging van aantal testen voor toegang

© ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van dinsdag 28 september.

Steeds meer prikafspraken na invoeren verplicht coronatoegangsbewijs

Het aantal vaccinatieafspraken blijft deze weken duidelijk hoger dan voor de bekendmaking van de verplichte coronapas voor horeca en theaters. Dat blijkt uit cijfers die NOS heeft opgevraagd bij GGD GHOR Nederland.
Ruim 73.000 mensen maakten van maandag tot en met zondag een prikafspraak; een week eerder waren dat er 72.000. Twee weken ervoor schommelde het aantal rond de 50.000.
Uit de cijfers is op te maken dat het aantal vaccinatieafspraken steeg rondom de coronapersconferentie van 14 september en voorafgaand aan de invoering van het coronatoegangsbewijs op 25 september.

Forse stijging van aantal testen voor toegang

Sinds de invoering van de CoronaCheck-app voor de horeca laten steeds meer mensen zich testen op het coronavirus. Het aantal testen is in een week tijd verdrievoudigd. Vorige week lieten bijna 187.000 mensen zich testen, tegen bijna 65.000 in de week ervoor en iets meer dan 59.000 nog een week eerder.
Sinds afgelopen zaterdag hebben mensen een QR-code in de app CoronaCheck nodig om toegang te krijgen tot restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Mensen kunnen zo'n code aanmaken wanneer ze gevaccineerd zijn of wanneer ze net hersteld zijn van een coronabesmetting, maar mensen kunnen zich ook laten testen via Stichting Open Nederland. Met een negatieve uitslag mogen ze naar binnen.
De vele tests brachten niet veel meer besmettingen aan het licht. Van de 186.589 mensen die vorige week werden getest, hadden 200 het coronavirus onder de leden.

Daling van aantal coronagevallen zet door

Het coronavirus weet steeds minder mensen te besmetten in Nederland. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.760 positieve tests. Dat is bijna 12 procent minder dan de week ervoor. Nederland is terug op het niveau van eind juni en begin juli, vlak voor het begin van de vierde golf.
Het aantal ziekenhuisopnames daalde naar het laagste niveau sinds half juli. Bij 213 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 306 opnames. Van de 213 opgenomen coronapatiënten kwamen 56 op een intensive care terecht, tegen 68 de week ervoor en 80 nog een week eerder. Het aantal geregistreerde sterfgevallen daalde ook, van 45 naar 34.

Klein protest tijdens kort geding over coronatoegangsbewijs

Voor de rechtbank in Den Haag is een kleine demonstratie gaande, gedurende het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De deelnemers tonen teksten als 'Geen medische apartheid' en 'Dit klopt niet'. Binnen in de zaal eist advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, dat Nederlanders geen coronapas hoeven te tonen tot de kortgedingrechter uitspraak doet. Ook eisen ze dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.
Maes: 'Heel veel mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich, net als wij, enorm gediscrimineerd en worden weggezet als tweederangs burgers', opende Maes zijn pleidooi. Hij noemde de invoering van de 'apartheidspas' zeer controversieel: 'Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er in dit land weer eerste- en tweederangsburgers.'

Kort geding tegen coronatoegangsbewijs

Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdagmiddag een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants. Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, noemt de invoering van de coronapas 'onwettig, strafbaar en discriminerend'.
De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Maes vindt de coronapas onder meer strijdig met het recht op lichamelijke integriteit: 'Je moet toch elke keer zo'n stokje in je neus laten rammen als je een QR-code zou willen voor 24 uur', zei hij vorige week bij de aankondiging van de rechtszaak.
Vervolgens wraakte hij de rechter omdat hij vreesde dat zij partijdig is. De rechter die het kort geding behandelt, heeft eerder bij een klachtencommissie van een ggz-instelling gewerkt. Volgens Maes zou ze daarom vooringenomen kunnen zijn. De wrakingskamer wees het verzoek maandagmiddag af, daarmee kan de zitting dus dinsdag doorgaan.
© ANP

Opnieuw minder nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt opnieuw. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk aanzienlijk minder besmettingen vastgesteld dan de vorige weken. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen daalt. En als al die cijfers zakken, gaat het reproductiegetal mogelijk mee omlaag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over het verloop van de uitbraak. In de afgelopen zes dagen kreeg het instituut 10.045 meldingen over positieve tests, gemiddeld 1674 per dag. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op 11.500 tot 12.000 positieve tests.
Dat zou 10 tot 15 procent minder zijn dan het cijfer van vorige week, toen het RIVM 13.347 positieve tests registreerde. Dat was ruim 16 procent lager dan de week daar weer voor. Nog een week eerder daalde het aantal positieve tests ook met ruim 10 procent. Nederland is inmiddels terug op het niveau van vlak voor de vierde golf in juli.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.