Coronavirus: Groen licht kabinet voor polsbandjes na check QR-code

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van woensdag 29 september.
Youtube doet video's met misinformatie over vaccins in de ban
YouTube gaat optreden tegen alle video’s die valse informatie verspreiden over vaccinaties. Denk aan de claims dat de vaccins autisme, kanker of onvruchtbaarheid veroorzaken. Dat meldt de NOS op basis van een blogpost van het videoplatform.
Het besluit is een aanvulling op bestaand beleid dat specifiek gericht is op misinformatie over coronavaccins. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf onder die regels sinds vorig jaar al 130.000 video's verwijderd. YouTube zegt in de online verklaring dat het vaak voorkomt dat foute informatie over coronavaccinaties overloopt in foute informatie over alle vaccinaties. Het bedrijf ziet het nu als zijn taak om 'het werk dat we zijn begonnen met Covid-19 uit te breiden naar alle vaccins'.
Kabinet akkoord met polsbandje na controle QR-codes
Het kabinet kan ermee leven als gemeenten na het tonen van een geldige QR-code polsbandjes inzetten om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants in een bepaald gebied. Wel moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is, en niet overdraagbaar is aan een ander. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag in een brief aan de burgemeesters.
Sinds afgelopen weekend is een geldige QR-code in de CoronaCheck-app verplicht in onder meer de horeca en de cultuursector. Daarmee laat je zien dat je bent gevaccineerd, in de laatste zes maanden corona hebt gehad of maximaal 24 uur geleden negatief bent getest.
Lees hier meer over de inzet van polsbandjes in de horeca
Coronagemiddelde daalt verder
De lijn van de corona-uitbraak gaat weer omlaag. Het gemiddelde aantal positieve tests steeg de afgelopen twee dagen licht, maar daalt nu weer. Nederland kwam woensdag boven de grens van 2 miljoen positieve tests uit. Het RIVM kreeg tussen de afgelopen 24 uur 1776 meldingen van positieve tests. In de afgelopen week registreerde het instituut 11.618 positieve tests, gemiddeld bijna 1660 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli.
In Rotterdam hebben 114 inwoners afgelopen etmaal te horen gekregen dat ze het virus onder de leden hebben. Den Haag en Amsterdam hadden beide 86 positieve tests. Daarna volgen Utrecht (34) en Breda (29). In 68 gemeenten was er geen enkele positieve test.
Den Haag gebruikt ook polsbandjes voor restaurants en cafés
Den Haag gaat polsbandjes inzetten voor iedereen die naar een restaurant of café wil. Zo kunnen de horecazaken makkelijker checken of je een coronatoegangsbewijs hebt. Elke dag hebben de polsbandjes een andere kleur. De bandjes worden verstrekt bij controleposten, waar je je CoronaCheck-app wel moet laten zien.
De polsbandjes worden komend weekend in elk geval gehanteerd op het Plein, een belangrijk uitgaansgebied in het centrum van Den Haag. 'Hoe we dat precies invullen, wordt besproken met de horeca. Bekostiging vindt plaats uit de door het Rijk toegezegde middelen', laat de gemeente weten.
Lees hier het volledige artikel

Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen, de teller staat nu op 456. Dat zijn er negentien minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het laagste aantal sinds 22 juli.
Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten eveneens, tot 143. Ook dit lage aantal is in ruim twee maanden niet meer voorgekomen. Het aantal mensen op de ic's is hiermee voor de achtste dag op rij afgenomen.

RIVM: Q-koortspatiënt niet zieker geworden door coronavirus
Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die eerder Q-koorts hadden ernstiger ziek werden door het coronavirus, concludeert het RIVM na onderzoek.
'Ook bij patiënten die zo ziek waren dat ze naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis moesten, bleek Covid-19 niet ernstiger te verlopen bij mensen die eerder Q-koorts hadden', stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vast.
Nederland passeert grens van 2 miljoen positieve coronatests
Nederland gaat woensdag door de grens van 2 miljoen coronagevallen. De teller stond dinsdag op 1.999.592 positieve tests sinds het begin van de uitbraak.
Het coronavirus werd op 27 februari 2020 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Een man uit het Brabantse Loon op Zand was besmet geraakt tijdens een reis voor zijn werk naar Italië. Hij was opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het naburige Tilburg. Het nieuws kwam tijdens een rechtstreekse tv-uitzending over het virus, toen de toenmalige zorgminister Bruno Bruins een briefje over patiënt 1 in handen gedrukt kreeg.
'Mogelijk twee keer herprikken in 2022'
Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat de gehele bevolking volgend jaar opnieuw twee keer moet worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin is voor volgend jaar een bedrag van 134 miljoen euro gereserveerd voor dit scenario. In een toelichting op het bedrag wordt in de begroting gesproken van 'het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)', meldt NRC.
Dat het ministerie zich concreet voorbereidt op een derde en mogelijk zelfs vierde coronaprik voor de hele bevolking in 2022 was nog niet eerder bekend. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het gereserveerde geld bedoeld is voor 'de uitvoeringscampagne van het vaccineren in 2022'.
Het ministerie benadrukt dat het op dit moment niet zeker is of het opnieuw inenten van de hele bevolking noodzakelijk is. Volgens een woordvoerder is dat 'afhankelijk van het beschermings- en besmettingsniveau'.
Burgemeesters positief over polsbandje voor QR-code
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.

De voorzitters van de veiligheidsregio's, die samen het Veiligheidsberaad vormen, overlegden dinsdag met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het eerste weekend waarin met het CTB werd gewerkt. In principe moet iedere bezoeker die bijvoorbeeld een kroeg of restaurant in wil, worden gecontroleerd of ze een geldige QR-code hebben in de CoronaCheck-app. Die code betekent dat je gevaccineerd bent, recent negatief getest of een coronabesmetting hebt doorgemaakt in de laatste zes maanden.
Wachttijden voor praktijkexamens CBR lopen waarschijnlijk op
De wachttijden voor praktijkexamens bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) lopen de komende tijd waarschijnlijk flink op. Het CBR streeft ernaar dat de reserveringstijden begin volgend jaar niet langer zijn dan tien tot veertien weken, schrijft demissionair minister Barbara Visser. Het gebruikelijke niveau daarvoor ligt op zeven weken. Dat doel wordt waarschijnlijk aan het einde van 2022 weer bereikt.
De minister verwacht dat de druk op de praktijkexamens oploopt omdat weer meer mensen hun theorie-examen kunnen doen. Het theoriecertificaat is nodig voordat iemand praktijkexamen doet. Eerder was de capaciteit voor theorie-examens beperkt omdat examenzalen vanwege de coronaregels niet volledig benut konden worden. Nu steeds meer mensen slagen voor hun theorie-examen, kunnen ook meer mensen afrijden.
Door de twee lockdowns zijn er grote examenachterstanden ontstaan bij het CBR. Volgens de organisatie moeten nog 302.750 praktijkexamens worden ingehaald. Met de gemiste theorie-examens erbij, komt het totale aantal in te halen examens uit op 630.775. Per maart van dit jaar zijn al ruim 130.000 extra theorie-examens afgenomen.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.