Coronavirus: RIVM treft voorbereidingen voor eventuele extra prik

Ook in andere steden, zoals hier in Rotterdam, probeert de GGD de vaccinatiegraad in achterstandswijken te verhogen
Ook in andere steden, zoals hier in Rotterdam, probeert de GGD de vaccinatiegraad in achterstandswijken te verhogen © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van donderdag 30 september.

GGD: aantal aanbieders valse prik- en testbewijzen neemt toe

Het aantal aanbieders van valse coronavaccinatie- en testbewijzen neemt toe, meldt GGD GHOR Nederland. De koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten maakt zich hier zorgen over. 'Hier is blijkbaar een markt voor', zegt een woordvoerster.
'We zien een toenemend aantal zaken langskomen', vertelt ze. Om hoeveel gevallen per week het gaat, kan de woordvoerster niet zeggen. Wel legt ze uit dat een speciaal team dat onder meer sociale media in de gaten houdt 'iedere dag vele berichten' voorbij ziet komen. Het gaat dan om posts op bijvoorbeeld Instagram of Snapchat van mensen die vervalste vaccinatie- of testbewijzen aanbieden. Van die berichten maakt de GGD melding bij de politie. 'En we zien ook wel gebeuren dat mensen bijvoorbeeld via Twitter zelf contact zoeken met de politie om melding te maken van zo'n aanbieder.'

RIVM treft voorbereidingen voor eventuele extra prik

Het RIVM is alvast begonnen met het treffen van voorbereidingen voor een mogelijke extra coronaprik voor grote groepen mensen. Hoewel de Gezondheidsraad voor nu nog geen noodzaak tot een extra prik ziet, houdt het RIVM rekening met de mogelijkheid dat de bescherming tegen het virus na verloopt van tijd afneemt. Ook kijkt het RIVM naar de ontwikkelingen in andere landen.
Van de ongeveer 200 tot 400 duizend mensen wiens afweersysteem niet goed werkt, en waar de gebruikelijke prikken niet voldoende bescherming bieden, is een extra prik al mogelijk. Vanaf 6 oktober worden zij daarvoor uitgenodigd. Naar verwachting zullen aanvankelijk 60-plussers in aanmerking komen voor de 'booster', zoals de prik wordt genoemd.
Het RIVM wil ook rekening houden met de uitgebreide vaccinatiecampagne waarmee de prik gepaard zou moeten gaan. Marcel van Raaij, de directeur van het vaccinatieprogramma: 'Die moet zo simpel en effectief mogelijk worden.'

Ziekenhuizen moeten 200 duizend uitgestelde operaties inhalen

Ziekenhuizen moeten de komende periode zo'n 200 duizend operaties inhalen die tijdens de coronapandemie zijn uitgesteld. Dat aantal is ongeveer de helft van alle uitgestelde operaties. De andere helft hoeft niet ingehaald te worden, omdat er bijvoorbeeld alternatieve behandelingen zijn gevonden.
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben de ziekenhuizen een achterstand van 1 tot 6 opgebouwd. Met name de afdelingen chirurgie, orthopedie, oogheelkunde, urologie en gynaecologie hebben er veel operaties bijgekregen. Artsen bekijken welke patiënten het eerst moeten worden geholpen en wie nog kunnen wachten. Mensen die eerder geholpen willen worden, moeten dat via hun zorgverzekeraar proberen.

Laagste aantal patiënten op ic's in twee maanden

De afgelopen 24 uur is het aantal coronapatiënten op de ic's opnieuw licht gedaald. Op dit moment liggen er 140 mensen met COVID-19 op de intensive care: het laagste aantal in meer dan twee maanden, zo blijkt uit cijfers van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de negende dag op rij dat het aantal patiënten op de ic's afneemt.
Op de verpleegafdelingen is het aantal patiënten lichtelijk toegenomen. Daar liggen nu 316 mensen met COVID-19. In totaal liggen er nu 456 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Rekenkamer: coronacrisis kost Nederland 82,1 miljard euro

De bestrijding van de coronacrisis kost Nederland tot en met volgend jaar naar verwachting 82,1 miljard euro. Dat becijferde de Algemene Rekenkamer. Daarbij legde de instantie alle 234 maatregelen langs de meetlat. In de laatste editie van deze Coronarekening zijn de uitgaven verwerkt die zijn opgenomen in de miljoenennota.
Komend jaar dalen de uitgaven omdat regelingen om bedrijven te ondersteunen worden afgebouwd. Zo vervallen per 1 oktober verschillende maatregelen zoals de steun uit de loonsubsidie NOW, de tegemoetkoming in vaste lasten TVL en de tijdelijke regeling voor zelfstandigen Tozo.
In totaal is voor bijna krap 11 miljard euro aan uitgaven begroot volgend jaar. Dit jaar wordt naar verwachting zo 'n 6 miljard euro minder uitgegeven aan maatregelen om de coronacrisis te bestrijden dan werd voorzien in de voorjaarsnota. Volgens de Rekenkamer kan de eindrekening pas in de jaren na 2022 worden opgemaakt.

Krappe meerderheid voor gebruik coronapas

Een krappe meerderheid van de Nederlanders is voor het gebruik van de coronapas. Dat zegt onderzoeker Marianne van Bochove van de Haagse Hogeschool die al vanaf de start van de coronacrisis onderzoek doet naar de coronamaatregelen. 'Er wordt gezegd dat er een kloof is tussen voor- en tegenstanders, maar dat zien wij niet. Ongeveer 55 procent van de mensen is voor de pas, en ongeveer 30 procent is tegen. Daartussen zit nog een groep mensen die het niet weet of geen mening heeft.'
Van Bochove sprak woensdag met demissionair minister Hugo de Jonge over de mogelijkheden om de vaccinatiegraad nog verder te verhogen. 'Mensen staan vaak genuanceerd in de discussie. Dat geldt ook voor het vaccineren. Niet iedereen die zich nog niet gevaccineerd heeft is een wappie. Het is belangrijk om hiervan weg te blijven', zo zegt ze in West Wordt Wakker.

Zuid-Holland naar oranje op Europese coronakaart

Nederland kleurt donderdag nog meer oranje op de kaart van coronagevallen in Europa. Oranje is de een na laagste waarschuwingskleur die er is. Negen provincies staan al op dat niveau en daar komen twee bij. Flevoland en Zuid-Holland kunnen namelijk een stap omlaag doen. Alleen Friesland blijft sowieso nog op rood staan, het een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was begin juli, voor de vierde golf.
De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Het aantal positieve tests in Nederland is de laatste twee weken duidelijk aan het dalen, en het percentage positieve tests ook. Daardoor zakten vorige week al negen provincies van rood naar oranje. Friesland heeft naar verhouding nog de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 1300 Friezen, omgerekend ongeveer 206 op elke 100.000 inwoners. Dat is wel bijna 23 procent minder dan bij de kaart van vorige week. Als die lijn zich doorzet, kan Friesland volgende week als laatste provincie van rood naar oranje gaan.

Rechtszaak om sluiting Utrechts restaurant

Bij de rechtbank in Utrecht vindt donderdag een zitting plaats waarin restaurant Waku Waku de sluiting van het etablissement door de gemeente aanvecht. De gemeente Utrecht ging over tot sluiting omdat het aan het Vredenburg gevestigde restaurant weigert de CoronaCheck-app van gasten te controleren. Dit is sinds zaterdag verplicht.
Een crowdfundingsactie om het restaurant te steunen heeft inmiddels ruim twee ton opgeleverd. De afgelopen dagen kwamen honderden steunbetuigers en demonstranten op de been voor het veganistische restaurant. Woensdag besloot de gemeente de demonstraties op de stoep van het restaurant niet langer toe te staan, wegens overlast voor omliggende (horeca)bedrijven en voor het verkeer. Demonstreren mocht alleen het Jaarbeursplein. De politie hield woensdagavond voor restaurant Waku Waku tientallen mensen aan die weigerden weg te gaan naar de aangewezen demonstratieplek op het Jaarbeursplein.
De zitting begint om 10.00 uur. Wegens beperkte ruimte in het gerechtsgebouw heeft de rechtbank belangstellend publiek opgeroepen de zaak via een livestream te volgen.

ABN AMRO: autosector herstelt moeizaam van coronacrisis

De autobranche herstelt moeizaam van de coronacrisis. Dat concludeert ABN AMRO in een analyse over de automarkt. De verkoop van nieuwe auto's stokt, onder meer door productieproblemen vanwege een wereldwijd tekort aan chips. De tweedehandsverkoop gaat wel goed, vooral ook omdat mensen die niet willen wachten op een nieuwe auto kiezen voor een gebruikte wagen.
Voor de hele autosector voorziet ABN AMRO dit jaar een groei van 3,5 procent. Deze groei volgt op een krimp van 6,5 procent vorig jaar toen de crisis hard toesloeg. Autobedrijven hielden hun deuren een tijd gesloten en ook in fabrieken werd de productie verstoord. Consumenten dachten op hun beurt wel twee keer na alvorens een grote aankoop als een auto te doen vanwege de onzekerheden.
Dit jaar is de situatie anders, nu winkels en bedrijven weer open zijn en het vertrouwen onder consumenten is toegenomen. De verkoop van nieuwe auto's bleef tot en met augustus 3,4 procent achter bij die van vorig jaar. Vooral in het eerste kwart van 2021 werden, mede door winkelsluitingen, minder nieuwe auto's verkocht. In het tweede kwartaal zette het herstel in, maar de problemen met leveringen door onder meer chiptekorten blijven de verkoop van nieuwe auto's dwarszitten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.