Coronavirus: Verkeer bijna zo druk als voor corona, wel meer verspreid over de dag

REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van vrijdag 1 oktober.
Verkeer bijna zo druk als vanouds, wel meer verspreid over de dag
Automobilisten laten zich bijna net zoveel zien op de weg als voor de coronacrisis, zo meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). De toename die voor de zomer te zien was, zet door nu mensen weer terug zijn van vakantie. Wel is het nog duidelijk rustiger tijdens de ochtendspits en verspreidt het verkeer zich meer over de dag.
Vorige week brachten Nederlanders gemiddeld 37 minuten per dag in de auto door. Daarmee komen zij in de buurt van 2019. Toen lag het gemiddelde tijdens dezelfde periode op ongeveer 40 minuten. Het NVP komt aan deze cijfers door de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen te meten met een app. 'De ochtendspits is nog steeds minder dan die was', zegt Peter van der Mede van het NVP. 'Maar de avondspits is weer op het niveau van voor corona.' In het midden van de dag is het op werkdagen juist drukker op de weg dan voor corona. Mensen pakken dus meer verspreid over de dag de auto.
De toenemende drukte vertaalt zich ook in meer files. Afgelopen dinsdag merkte de ANWB op dat de ochtendspits het drukst was in tijden. Het NVP ziet dat mensen zich in september steeds meer vertoonden op kantoor. Eind juli ging het kabinet vanwege een hoge besmettingsgraad weer terug naar het oude advies om zo veel mogelijk thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Eind september werd het advies net anders verwoord: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
Reproductiegetal coronavirus iets omhoog
Het coronavirus verspreidt zich iets sneller, en dat is te zien in het zogeheten reproductiegetal. Dat cijfer is vrijdag iets omhoog gegaan, van 0,9 naar 0,93. Zolang het cijfer onder de 1 zit daalt het aantal positieve tests, maar hoe dichter bij de 1, hoe langzamer die daling gaat.
Een reproductiegetal van 0,93 betekent dat honderd mensen die het coronavirus onder de leden hebben, gemiddeld 93 anderen besmetten. Zij steken op hun beurt 86 mensen aan, die het virus vervolgens overdragen aan zo'n 80 mensen. Bij elke stap wordt de groep nieuwe dragers iets kleiner, maar minder klein dan bij het oude getal van 0,9, want dan zouden er na een paar stappen 73 mensen besmet zijn geraakt. En dat verschil wordt aanzienlijk groter bij meer dan 10.000 positieve tests die er momenteel in een week tijd zijn.
Weer zo'n 1700 coronagevallen, gemiddelde verandert nauwelijks
De daling van het aantal coronagevallen vlakt af. Voor de vierde dag op rij zijn er iets meer dan 1700 positieve tests geregistreerd. Dat is ook bijna gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor veranderde het gemiddelde nauwelijks. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1741 meldingen van positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn 11.538 besmettingen vastgesteld, gemiddeld 1648 per dag. Het is de zevende dag op rij dat het gemiddelde rond dat niveau schommelt.
Het aantal sterfgevallen steeg met zes. Het gaat om twee mensen uit Venlo en verder om inwoners van Den Haag, Haarlem, Rheden en Heemstede. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal op de afgelopen dag zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 29 mensen aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op gemiddeld zo'n vier sterfgevallen per dag. Dat is weliswaar iets hoger dan het weektotaal tot en met donderdag, maar het is aanzienlijk lager dan de anderhalve maand daarvoor.
Bloedprop toegevoegd als bijwerking in bijsluiter Janssen
Een nieuwe bijwerking van het coronavaccin van Janssen wordt toegevoegd aan de bijsluiter. Het gaat om veneuze trombose, een bloedprop in een ader, bijvoorbeeld in een been, arm of de longen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft besloten dat de aandoening als zeldzame bijwerking in de bijsluiter moet, nadat uit onderzoek een mogelijke relatie met het vaccin van Janssen was gebleken.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot dusver 43 meldingen van veneuze trombose na een prik met Janssen. Ook ontving Lareb 460 meldingen na een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech, 279 na een prik met AstraZeneca en 67 na een prik met Moderna. Pfizer en AstraZeneca zijn de vaakst toegediende vaccins in Nederland. Er overleden in totaal 22 mensen in Nederland die na vaccinatie veneuze trombose kregen. Daarvan hadden 11 een prik gehad met Pfizer, 8 met AstraZeneca, 1 met Moderna en bij 2 mensen is niet duidelijk welk vaccin ze hadden gehad. Lareb roept op tot meer onderzoek naar de meldingen.
Ruim 40 procent van de aangeboden gratis zelftesten besteld
Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben ruim 3,4 miljoen huishoudens gebruikgemaakt van de mogelijkheid om twee gratis corona-zelftests te bestellen. Dat betekent dat ongeveer 40 procent van de bestelcodes is gebruikt. Vrijdag is de laatste dag dat mensen nog zelftesten kunnen bestellen, maar het ministerie verwacht nog maar weinig nieuwe aanvragen.
In augustus kregen alle ongeveer 8 miljoen huishoudens van Nederland een brief toegestuurd met de bestelcodes voor twee gratis zelftesten. Zo wilde het ministerie mensen overtuigen om zichzelf, met name na vakantie, te laten testen, ook zonder klachten.
Nog 437 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen. Momenteel verzorgen intensive cares en verpleegafdelingen nog 437 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 19 minder dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen vrijdag 132 Covid-19-patiënten, acht minder dan een dag eerder. Het is de tiende dag op rij dat het aantal patiënten op de ic-afdelingen afneemt. Er werden afgelopen etmaal zeven nieuwe mensen met Covid-19 op een ic opgenomen, maar doordat er meer mensen de afdeling mochten verlaten of overleden nam het totale aantal opnames toch af.
Hetzelfde geldt voor de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 305 coronapatiënten, een daling van elf ten opzichte van donderdag. Er werden afgelopen etmaal 45 nieuwe mensen met Covid-19 op een verpleegafdeling opgenomen.
De Jonge positief over eerste week met coronatoegangsbewijs
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is goed te spreken over de eerste week sinds de officiële invoering van het coronatoegangsbewijs. Vorige week zaterdag werd het verplicht dat horeca en evenementen controleren op de CoronaCheck-app voor toegang. Die stap zou het loslaten van de anderhalve meter maatregel mogelijk maken.
'Onder de streep is het hartstikke goed te gaan', zei de minister op vrijdag. Volgens de minister hebben de meeste mensen geen moeite met de pas. Ook zou de pas voor ondernemers 'prima werken', hoewel De Jonge wel erkent dat 'het misschien niet hun lievelingsmaatregel is'.
Volgens het kabinet is het coronatoegangsbewijs een tijdelijke maatregel. Bij een volgende stap zou de pas om minder plekken kunnen gelden, of alleen op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. 'Dat is best denkbaar, maar nu nog niet', zegt de minister.
Unmute Us verliest kort geding over coronamaatregelen
De evenementenbranche heeft het kort geding tegen de overheid over de coronamaatregelen verloren. De rechtbank is van mening dat de beperkingen, maximaal 76 procent bezoekerscapaciteit en een eindttijd van middernacht, 'navolgbaar' en 'niet onbegrijpelijk' zijn.
De branche spande de zaak aan omdat de beperkingen ervoor zouden zorgen dat evenementen en concerten niet rendabel zijn. Ook zou een goed deurbeleid een eindtijd overbodig maken, en maakt de onzekerheid over het wel dan niet doorgaan van concerten het boeken van artiesten moeilijker.
De zaak werd gezamelijk aangespannen door Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO. De Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers steunden de zaak.
Giro555 haalt 9,3 miljoen euro op met 'Samen in actie tegen corona'
'Samen in actie tegen corona' via Giro555 heeft in totaal 9,3 miljoen euro opgehaald. Op 12 mei werd het banknummer van samenwerkende hulporganisaties geopend. Op vrijdag werd de actie afgesloten, met een flink bedrag op de teller. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor zuurstofflessen in nepal, injectienaalden in Jemen en zuurstofapparaten en mobiele koelboxen in Suriname.
Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555: 'Deze donaties helpen ons in het mogelijk maken van wereldwijd sneller vaccineren. Dat is nog steeds de belangrijkste uitweg uit de coronapandemie.' Giro555 is een samenwerkingsverband tussen elf hulporganisaties.
Leidens Ontzet grotendeels weer als vanouds
Waar vorig jaar nog veel activiteiten en evenementen van het Leidens Ontzet door de coronacrisis niet door konden gaan, verloopt de viering dit jaar grotendeels zoals vanouds. Wel zijn er nog steeds een aantal aanpassingen vanwege het coronavirus. Zo wordt er geen groot feest in de binnenstad gehouden, en is voor een aantal evenementen een coronatoegangsbewijs verplicht.
De gemeente heeft camera's en schermen opgehangen in de stad. Via die schermen kunnen mensen bij grote drukte worden gevraagd bepaalde gebieden te mijden. Ook wordt er gebruik gemaakt van hekken, handhaving, beveiliging en politie waar nodig.
Tijdens het Leidens Ontzet viert de stad op 3 oktober dat Leiden bevrijd werd van de Spanjaarden. Omdat 3 oktober dit jaar op een zondag valt, vindt de grote viering op maandag plaats. De traditionele evenementen zoals de Grote Hutspotmaaltijd op het Garenmarktplein en de uitreiking van haring en wittebrood bij de Waag gaan dit jaar door.
Testen voor op reis niet langer gratis beschikbaar
Mensen die een coronatest nodig hebben omdat ze op reis gaan, moeten daar vanaf vrijdag voor gaan betalen. De afgelopen maanden werden de testen nog gratis aangeboden, maar daar komt nu verandering in. Hoeveel de testen kosten is afhankelijk van de aanbieder en het soort test dat iemand nodig heeft.
Testen voor Toegang blijft wel gratis antigeentesten uitvoeren. Daarmee kunnen mensen ook op reis, net als met een PCR-test van de GGD. Wie zich bij de GGD wil laten testen moet wel coronaklachten hebben.
GGD: aantal aanbieders valse prik- en testbewijzen neemt toe
Het aantal aanbieders van valse coronavaccinatie- en testbewijzen neemt toe, meldt GGD GHOR Nederland. De koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten maakt zich hier zorgen over. 'Hier is blijkbaar een markt voor', zegt een woordvoerster.
'We zien een toenemend aantal zaken langskomen', vertelt ze. Om hoeveel gevallen per week het gaat, kan de woordvoerster niet zeggen. Wel legt ze uit dat een speciaal team dat onder meer sociale media in de gaten houdt 'iedere dag vele berichten' voorbij ziet komen. Het gaat dan om posts op bijvoorbeeld Instagram of Snapchat van mensen die vervalste vaccinatie- of testbewijzen aanbieden. Van die berichten maakt de GGD melding bij de politie. 'En we zien ook wel gebeuren dat mensen bijvoorbeeld via Twitter zelf contact zoeken met de politie om melding te maken van zo'n aanbieder.'
RIVM treft voorbereidingen voor eventuele extra prik
Het RIVM is alvast begonnen met het treffen van voorbereidingen voor een mogelijke extra coronaprik voor grote groepen mensen. Hoewel de Gezondheidsraad voor nu nog geen noodzaak tot een extra prik ziet, houdt het RIVM rekening met de mogelijkheid dat de bescherming tegen het virus na verloopt van tijd afneemt. Ook kijkt het RIVM naar de ontwikkelingen in andere landen.
Van de ongeveer 200 tot 400 duizend mensen wiens afweersysteem niet goed werkt, en waar de gebruikelijke prikken niet voldoende bescherming bieden, is een extra prik al mogelijk. Vanaf 6 oktober worden zij daarvoor uitgenodigd. Naar verwachting zullen aanvankelijk 60-plussers in aanmerking komen voor de 'booster', zoals de prik wordt genoemd.
Het RIVM wil ook rekening houden met de uitgebreide vaccinatiecampagne waarmee de prik gepaard zou moeten gaan. Marcel van Raaij, de directeur van het vaccinatieprogramma: 'Die moet zo simpel en effectief mogelijk worden.'
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.