Nieuwe koers voor Haagse GroenLinks: Mariëlle Vavier gekozen als lijsttrekker

Mariëlle Vavier (GroenLinks) nieuwe lijsttrekker in Den Haag
Mariëlle Vavier (GroenLinks) nieuwe lijsttrekker in Den Haag © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - GroenLinks in Den Haag heeft gekozen voor een nieuwe koers van de partij. Raadslid Mariëlle Vavier is door de partijleden aangewezen als nieuwe lijsttrekker voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Ze kreeg 57,6 procent van de stemmen en versloeg daarmee de huidige fractievoorzitter en partijleider Arjen Kapteijns die 42,4 procent behaalde. De derde kandidaat, Vincent Thepass kreeg in de eerste ronde 28,6 procent.
Mariëlle Vavier was ze de afgelopen vier jaar raadslid voor GroenLinks in Den Haag. Ze voerde onder andere het woord op ruimtelijke ordening, wonen en kunst- en cultuurbeleid. Ook was ze jaren werkzaam in de jeugdzorg. Mariëlle Vavier is 'ontzettend blij' met haar verkiezing. 'Het is ontzettend belangrijk dat er binnen GroenLinks een goed debat wordt gevoerd over de koers van de partij en de afgelopen positieve campagne heeft me geïnspireerd en nog trotser gemaakt op onze afdeling dan ik al was', reageert ze.
Vavier kreeg meer stemmen dan Arjen Kapteijns die vier jaar geleden lijsttrekker was. Kapteijns won toen de verkiezingen en zorgde er als onderhandelaar voor dat GroenLinks in het college terecht kwam. Eerst een college samen met VVD, D66 en Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Een jaar later, toen Groep de Mos vanwege een corruptieonderzoek uit de coalitie werd gezet, ging GroenLinks verder met VVD, D66, PvdA en CDA. Kapteijns liet eerder aan Omroep West weten dat hij niet terugkeert op de kieslijst als hij niet opnieuw lijsttrekker wordt.

Radertjes

Mariëlle Vavier zegt voor een nieuwe koers van de partij te kiezen 'waarin de mens centraal staat, niet het systeem en de regeltjes'. Vavier: 'Ik wil graag een boegbeeld zijn voor iedereen in de stad, en ik zal altijd opkomen voor de mensen die niet worden gehoord en gezien en onrechtvaardigheid en ongelijkheid bestrijden. We moeten er als GroenLinks echt zijn voor de mensen die tussen de radertjes van het systeem zijn geraakt en met werkbare oplossingen komen voor de problemen in de stad. Het feit dat ik een vrouw ben, helpt vooral om een echt links verschil te kunnen maken tussen al die mannen die al lang op het pluche zitten. Den Haag heeft een nieuw geluid nodig.'
Van de 1400 GroenLinks-partijleden hebben er vierhonderd een stem uitgebracht. Binnenkort verwacht de partij een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst te presenteren.