510 kilo cocaïne in lading ananassen: zeven verdachten voor rechter

Cocaïne gevonden in loods  I
Cocaïne gevonden in loods I © Openbaar Ministerie
'S-GRAVENZANDE - Zeven verdachten, voornamelijk uit Bergen op Zoom, staan maandag voor de rechter voor het invoeren van 510 kilo cocaïne in een lading ananassen uit Costa Rica. Vier van deze verdachten werden in Naaldwijk aangehouden, de vijfde verdachte verstopte zich zes uur lang in de koelcel van een bedrijf in 's-Gravenzande. Later volgde nog de arrestatie van de laatste twee verdachten.
Op 9 mei 2018 werd de lading van 510 kilo cocaïne in pallets met ananassen gevonden in een loods van Agro Merchants in 's-Gravenzande. Het bedrijf had zelf geen idee dat ze een 'doorvoerlocatie' van drugs waren. De verdachten wisten precies waar ze moesten zijn voor de lading cocaïne. Ze hadden aanvankelijk het plan om een vrachtwagen onderweg naar Agro Merchants in Naaldwijk te overvallen, en om de chauffeur te dwingen tot afgifte van de cocaïne. Maar er moest worden uitgeweken naar een ander plan.
Een verdachte verstopte zich in de koelcel van het Naaldwijkse bedrijf, waar mogelijk later een werknemer van dat bedrijf met geweld zou worden gedwongen om mee te werken. Vanwege die geweldsdreiging besloot de politie, die de bende toen al een tijdje op de hielen zat, in te grijpen door Agro Merchants binnen te vallen, waar de verstopte cocaïne werd aangetroffen.

Zes uur in een koelcel

Vier mannen werden aangehouden in een auto op de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk. De politie wist zeker dat een vijfde verdachte zich ergens in het distributiebedrijf schuil hield. Omdat het zo een ontzettend groot bedrijf is, wist de politie de onderkoelde man pas na zes uur te vinden in de koelcel.
In totaal moeten er maandag zeven verdachten van tussen de 22 en 54 jaar oud voor de rechter verschijnen.