'Rutte mogelijk doelwit van aanslag of ontvoering'

Rutte fietst graag door Den Haag
Rutte fietst graag door Den Haag © ANP
DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte heeft zware beveiliging na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad.
Dit melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Volgens een ingewijde zijn zogenoemde 'spotters' in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Het zou gaan om verdachte personen die zijn gelieerd aan de Mocro-maffia. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, formeel verantwoordelijk voor het onderzoek naar de dreiging in de richting van de minister-president, onthoudt zich van commentaar.
Mark Rutte wil niets kwijt over zijn veiligheidssituatie. 'Beveiliging en veiligheid zeggen we nooit iets over. Andere vraag', zei de minister-president maandag toen hij de pers te woord stond nabij zijn ministerie van Algemene Zaken. De locatie wordt zichtbaar beveiligd door militairen van de Koninklijke Marechaussee. Hoewel zij altijd aanwezig zijn op en rond het Binnenhof, waren zij maandagochtend met meer mensen aanwezig dan normaal.

Zichtbare en onzichtbare maatregelen

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet ingaan op de verscherpte beveiliging van Rutte. 'Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen', aldus een woordvoerder van de RVD. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet desgevraagd geen mededelingen.
De extra beveiliging zou bestaan uit zichtbare en onzichtbare maatregelen. Rond het nieuwe Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg ziet onze verslaggever geen extra politiemensen. 'Het is wel triest,' zegt een voorbijganger. 'Ik ben Rutte wel eens tegenkomen op de fiets. Het is heel mooi dat de premier in dit land op de fiets naar zijn werk kan gaan.'

Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders noemt het 'verschrikkelijk' dat minister-president Mark Rutte, net als hij, zware beveiliging nodig zou hebben in verband met een ernstige dreiging. 'Dit gun je helemaal niemand', twittert hij.
De plannen ten aanzien van Rutte zouden passen in de terreurcampagne die de zware georganiseerde misdaad sinds enige jaren voert. De moorden op de broer van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries worden eveneens als onderdeel daarvan beschouwd, evenals de aanslagen op het gebouw van De Telegraaf en Panorama.

Internationele cocaïnehandel

De vermoedelijke uitvoerders van die moordaanslagen zijn gepakt, naar tussenpersonen en opdrachtgevers wordt nog volop onderzoek gedaan. De internationale cocaïnehandel, waarin miljarden omgaan, vormen de achtergrond van het keiharde onderwereldgeweld.
De moorden op de broer van de kroongetuige, advocaat Wiersum en De Vries hebben tot extreme veiligheidsmaatregelen geleid. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige, De Vries trad op als zijn adviseur en vertrouwenspersoon. Rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij Marengo worden zwaar beveiligd.