Hoogheemraadschap Delfland gaat proef doen met wegvangen Amerikaanse rivierkreeften

Een gestreepte Amerikaanse rivierkreeft
Een gestreepte Amerikaanse rivierkreeft © ANP
DELFT - Het hoogheemraadschap van Delfland gaat samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Wageningen Universiteit een proef doen met het intensief wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften. Het hoogheemraadschap hoopt dat intensief wegvangen van de exotische dieren helpt tegen de overlast en schade die de rivierkreeften veroorzaken.
Amerikaanse rivierkreeften horen niet in Nederland thuis, maar doen het prima in de Nederlandse wateren. Ze planten zich razendsnel voort en hebben nauwelijks natuurlijke vijanden. De beesten brengen door het graven van holletjes schade toe aan oevers en dijken en eten andere waterdieren op, die wel in Nederland thuishoren. Eerdere pogingen om de rivierkreeften te verdrijven hebben tot nu toe geen resultaat gehad. Er gaan ook stemmen op om rivierkreeft commercieel te gaan vangen voor de handel.
Onderzoekers gaan de komende drie weken in het gebied van het hoogheemraadschap rivierkreeften tellen en vangen. Later moet blijken of het structureel wegvangen van de kreeftjes succes heeft. Mensen die rivierkreeften of andere exoten zien, kunnen dat melden op de app snApp de Exoot.