Operaties afgelast door acties LUMC: 'Triest dat we hier staan'

LEIDEN - Personeel van het LUMC in Leiden voert dinsdag actie voor een betere cao. Er wordt een zondagsdienst gedraaid. Een woordvoerder zegt dat geplande operaties in ieder geval niet doorgaan. Wel wordt de spoedzorg gegarandeerd en zijn de meeste poliklinieken open. 'Het is - na corona - eigenlijk te triest dat we hier moeten staan en nog steeds moeten strijden voor een goed salaris', zegt ic-verpleegkundige Bas die meedoet aan de actie.
De actie is een initiatief van de vakbonden die vinden dat de werkgevers te weinig geld bieden in een nieuwe cao. De Universitaire Medische Centra hebben een aparte collectieve arbeidsovereenkomst. De oude liep vorig jaar af, maar de bonden en de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra, die namens alle ziekenhuizen onderhandelt, zaten dit jaar lange tijd muurvast.
Personeel LUMC voert actie voor betere cao
Personeel LUMC voert actie voor betere cao © Omroep West
In september ging verpleeg- en verzorgendenvakbond NU'91 als enige akkoord met het eindbod van de werkgevers. Dit tot groot ongenoegen van de andere bonden, die de voorgestelde loonsverhogingen niet ver genoeg vinden gaan. Eerdere acties veranderden hier niets aan. Daarom wordt er dinsdag door personeel een zondagsdienst gedraaid.

Afspraken om de actiedag heen gepland

Omdat de actie ruim op voorhand was aangekondigd, hebben veel afdelingen geplande ingrepen en behandelingen om de actiedag heen gepland. Volgens een woordvoerder van het LUMC is het onmogelijk om te zeggen hoe veel afspraken nu nog afgezegd moesten worden. Eerder zei het ziekenhuis dat mensen die niets horen, gewoon kunnen komen.
De woordvoerder zegt ook dat de meeste poliklinieken gewoon open zijn. Wel is het programma van de operatiekamers geschrapt, worden er geen foto's gemaakt en komen er in principe geen nieuwe mensen op de intensive care terecht. Een uitzondering wordt gemaakt voor spoedgevallen, want die worden wel altijd behandeld.

'Werkdruk omlaag en meer personeel'

Bas is een van de verpleegkundigen die dinsdag actievoert bij het LUMC. 'Wij hebben anderhalf jaar laten zien wat we waard zijn en als er dan de eerste keer een waardering komt van 0 procent, vinden we dat onacceptabel', zegt hij.
Volgens hem is er nog steeds te weinig personeel en komen roosters niet rond. 'We willen de werkdruk omlaag en meer personeel. We moeten de zorg aantrekkelijker maken en een onderdeel daarvan is een goed salaris.'

Raad van bestuur: 'Er moet meer geld bij'

De raad van bestuur van het LUMC steunt de actie grotendeels, zegt bestuurslid Martin Schalij. 'Het is belangrijk dat mensen opkomen voor hun rechten. We zien dat de actiebereidheid groot is, en als raad van bestuur vinden we het ook belangrijk dat ons personeel zich goed voelt. Dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en dat de werkdruk niet te hoog is. Daar moeten we samen aan werken komende tijd.'
Personeel LUMC voert actie voor een betere cao
Personeel LUMC voert actie voor een betere cao © Omroep West
Hij begrijpt dat er veel onvrede is en roept de politiek op om naar het zorgpersoneel te luisteren. 'Wij snappen het allemaal wel, maar het moet ook betaalbaar zijn. We zijn geen Philips of Shell die producten verkopen, het wordt voor een groot deel door de politiek bepaald. Dus uiteindelijk zal er geld bij moeten en dat is de oproep. Er is een soort begin gemaakt, maar dat is niet voldoende om aan de eisen van de vakbonden te voldoen.'

Actie duurt 24 uur

De actie van de bonden is officieel in de nacht van maandag op dinsdag om 0.00 uur begonnen en loopt 24 uur. Maar het publieke hoogtepunt ligt tussen 8.30 uur en 16.00 uur. Om 8.30 uur wordt er officieel een lintje doorgeknipt, actievoerders gaan voor de deur sporten en om 12.30 uur is er een manifestatie voor het ziekenhuis. Om 16.00 uur gaan actievoerders een minuut lang klappen. Dat is een knipoog naar de actie 'klappen voor de zorg' tijdens corona.