Instellingen

'Haagse makelaars sjoemelen met oppervlakte huurhuizen'

Woning te huur
Woning te huur © ANP
DEN HAAG - Woningen op verhuursites zijn vaak kleiner dan in de beschrijving staat. Dat blijkt uit onderzoek van Den Haag FM. Makelaars lijken er wat meters bij te willen sprokkelen door de oppervlakte naar boven af te ronden. Zelf zien makelaars het probleem niet. De oppervlakten zijn slechts een indicatie en bovendien niet van grote invloed op de prijs, zeggen ze.
De afgelopen maanden bekeek mediapartner Den Haag FM de oppervlakte van tientallen huurwoningen in Den Haag. Daarbij bleken er verschillen te zijn tussen oppervlakte in de officiële openbare administratie van de overheid, de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG), en de oppervlakte zoals die op de websites zoals Funda staat. Het gaat met name om woningen van een klein oppervlak, meestal rond de 60 vierkante meter.
Zo stond een woning aan de Vierloper op Scheveningen via Funda te boek voor een oppervlakte van 60 vierkante meter. Uit de BAG-registratie blijkt echter dat deze woning slechts 54 vierkante meter aan oppervlakte heeft. Hetzelfde geldt voor een woning aan de Kornalijnhorst in Mariahoeve. Voor 50 vierkante meter aangeboden en voor 45 geregistreerd.

'Opmerkelijk dat er zo vaak wordt gesjoemeld'

De Woonbond vindt het een slechte zaak. 'Makelaars moeten eerlijk zijn in de beschrijving van de kwaliteit van de woning. Dat ze zaken wel eens mooier voorspiegelen is bekend, maar dat er zo vaak wordt gesjoemeld met het aantal vierkante meters is opmerkelijk', zegt een woordvoerder van de landelijke vereniging voor huurders.
De gemeente Den Haag laat in een reactie weten dat het erop lijkt dat oppervlakten van de te huur aangeboden woningen op Funda 'rooskleuriger' worden weergegeven en dat ze naar 'boven worden afgerond'. De oppervlakte van een woning op Funda zou hetzelfde moeten zijn als in de BAG-registratie. 'Dat wordt op eenzelfde manier gemeten. Er bestaan instructies voor die gemaakt zijn samen met de branche.'

'Oppervlakte kan niet als garantie worden gezien'

Maar volgens koepelorganisatie NVM is de oppervlakte indicatief en kan die niet als garantie worden gezien. 'Door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting kunnen er verschillen ontstaan. Wij controleren niet dagelijks alle objecten die er worden aangeboden', meldt de NVM aan Den Haag FM.
Het enige waardoor verschillen zouden kunnen ontstaan, is door vergunningsvrije aanbouwen. Daarachter verschuilen de makelaars zich dan ook. 'Ik vraag me af waarom je van mening bent dat de BAG altijd juist is, denk bijvoorbeeld aan een vergunningsvrije aanbouw of dakkapel', reageert Paul Rats van NVM Makelaars Den Haag. 'Los daarvan constateren wij ook veel onjuiste maatvoeringen in de BAG.' Ook andere makelaars halen hard uit naar de BAG. 'Die is niet zaligmakend, ik kan je zo tientallen voorbeelden geven waar zij ernaast zitten', zegt een woordvoerder van makelaar Rotsvast.

'Paar meter meer of minder maakt niet het verschil'

Daarnaast heeft de oppervlakte nauwelijks invloed op de prijs, zeggen de makelaars. 'De huurprijzen worden gebaseerd op locatie, onderhoud, aantal slaapkamers, buitenruimte, gestoffeerd, gemeubileerd. Een paar vierkante meter meer of minder maakt eigenlijk niet het verschil', zegt een woordvoerder van makelaar Expat en Real Estate.
Toch is de oppervlakte van een huurwoning wel degelijk van belang. Ten eerste omdat het wordt gebruikt als zoekcriterium op verhuurwebsites zoals Funda. Daarnaast noemt de Woonbond het psychologische effect van meer vierkante meters: 'Om zo een hogere huurprijs te rechtvaardigen.'