Haags raadslid opgepakt op verdenking van voorbereiden poging moord Rutte

Arnoud van Doorn
Arnoud van Doorn © ANP
DEN HAAG - Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn is zondag aangehouden door beveiligers van demissionair premier Mark Rutte omdat hij verdacht gedrag vertoonde. De fractievoorzitter van Partij van de Eenheid werd opgepakt en na verhoor op maandagmiddag vrijgelaten. Het onderzoek naar het voorval loopt nog, maar de verdenking vanuit het OM luidt 'het voorbereiden van poging moord'.
Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving in het AD. Maandag werd bekend dat Rutte zware beveiliging heeft na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging.
Van Doorn liep afgelopen zondagochtend door Den Haag, in een buurt waar Rutte op dat moment ook was. Hij gedroeg zich verdacht waarna hij werd opgepakt. De officiële verdenking is het voorbereiden van een moordpoging met als mogelijk doelwit Mark Rutte, meldt het OM. Dat ligt in lijn met de verzwaarde beveiliging rondom Rutte. Wat Van Doorn precies heeft gedaan, kan het OM niet zeggen. De advocaat van Van Doorn kon nog niet reageren.

Antisemitische tweets, lekken van geheime stukken en alarmpistool

Het 55-jarige raadslid kreeg dinsdagmiddag van de rechtbank ook 120 uur taakstraf opgelegd voor het opruien tot geweld, omdat hij een paar jaar geleden antisemitische tweets heeft verstuurd. Zowel Van Doorn als zijn advocaat waren niet bij de uitspraak aanwezig.
De politicus bekeerde zich in 2013 tot de islam en sloot zich toen aan bij de Partij van de Eenheid. Tot eind 2011 maakte hij deel uit van de PVV-fractie. Van Doorn is vaker in opspraak geraakt. In 2015 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor onder meer het lekken van geheime stukken, het verkopen van hennep aan minderjarigen en het bezit van een alarmpistool in huis.

Naar Marokko

Van Doorn, die met één zetel in de Haagse raad zit, maakte half maart van dit jaar bekend dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 niet meer terugkeert in de lokale politiek. Hij zei dat hij Nederland verlaat en naar Marokko vertrekt om zich daar onder andere op vastgoedprojecten te storten.