Hogeschool Leiden breekt met traditie: studenten niet meer vrij met Leidens Ontzet

De kermis tijdens Leidens Ontzet
De kermis tijdens Leidens Ontzet © ANP
LEIDEN - Hogeschool Leiden breekt met een jarenlange traditie. Studenten krijgen vanaf dit jaar geen vrij meer om Leidens Ontzet te vieren. Een nipte meerderheid van de medewerkers vindt zo'n vrije dag niet nodig, blijkt uit een peiling van de ondernemingsraad, meldt mediapartner Sleutelstad. Aanstaande maandag, 4 oktober, gaan alle lessen daarom gewoon door.
Alle andere Leidse scholen en de Universiteit Leiden zijn dicht tijdens Leidens Ontzet. Zelfs in Leiderdorp en andere omliggende gemeentes geven meerdere scholen hun leerlingen een vrije dag om de Leidse bevrijding te vieren. Ook de Hogeschool Leiden gaf studenten de afgelopen jaren vrij voor het feest, waardoor docenten de mogelijkheid hadden een vrije dag op te nemen.
Omdat 3 oktober op een zondag valt, wordt het Leidens Ontzet dit jaar op maandag 4 oktober gevierd.
Uit de jaarplanning voor dit studiejaar bleek echter dat Leidens Ontzet geen vrije dag meer is. Voor sommige medewerkers die in de Leidse regio wonen, levert dat een lastige situatie op, omdat hun kinderen wel een vrije dag hebben. Een docent die Sleutelstad sprak, ging er daarom vanuit dat het een vergissing in de jaarplanning was.

In de knel met verplichte lesdagen

Een woordvoerder van de hogeschool laat echter aan de omroep weten dat daar bewust voor is gekozen. De afdeling die de roosters maakt, kwam in de knel met het aantal verplichte lesdagen per jaar en uit een peiling van de ondernemingsraad bleek dat 'een nipte meerderheid' van de medewerkers de vrije dag niet nodig vindt.