'Transporteurs lijden economische schade door afsluiting A12'

De oprit van de A12 werd maandagavond afgesloten
De oprit van de A12 werd maandagavond afgesloten © ANP
REGIO - Transporteurs lijden 'economische schade' door de dagenlange afsluiting van een deel van de A12, zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Daardoor moeten vrachtwagens namelijk omrijden en komen ze ook in meer files terecht.
Om hoeveel schade het precies gaat, durft de brancheorganisatie nog niet te zeggen. Een stilstaande vrachtwagen kost naar schatting ongeveer 50 euro per uur. Maar op dit moment is nog niet te voorspellen hoe hoog het reistijdverlies precies zal uitpakken.
Maandagavond werd de A12 over een afstand van 5 kilometer tussen knooppunt Oudenrijn en afrit Nieuwerbrug voor negen dagen compleet afgesloten vanwege groot onderhoud. Deze snelweg is normaal gesproken een cruciale transportroute, waar dagelijks ongeveer 80.000 voertuigen van gebruikmaken, waaronder 9.000 vrachtwagens.

Drukke ochtendspits

Omdat al die voertuigen nu via alternatieve routes rijden als ze bijvoorbeeld van Utrecht naar Den Haag willen, leidt dat volgens TLN onoverkomelijk tot drukte op die trajecten. De situatie zorgde dinsdagochtend al voor een erg drukke ochtendspits.
Omdat de wegafsluiting van tevoren al was aangekondigd, konden transporteurs rekening houden met de verwachte verkeershinder. 'Toch merkten we dat, ondanks alle communicatie, de wegwerkzaamheden tot kort voor de afsluiting bij verschillende bedrijven nog niet bekend waren', geeft een woordvoerder van TLN aan. Dat heeft volgens hem onder meer te maken met het feit dat de branche pas vanaf begin juli op de hoogte werd gebracht van de wegwerkzaamheden. De communicatie vanuit Rijkswaterstaat zou betrekkelijk laat op gang zijn gekomen.