Bewoners al maand uit huis na branden in zonnepanelen nieuwbouwhuizen Delft

De zonnepanelen zijn grotendeels gesmolten
De zonnepanelen zijn grotendeels gesmolten © Regio15
DELFT - Woningbouwer BAM onderzoekt de mogelijke reden achter de branden op de Wissingstraat in Delft. De zonnepanelen van de nieuwbouwwoning in die straat vlogen tot twee keer toe in de brand. De bewoners van het getroffen huis wonen op al een maand niet meer in hun eigen woning. De lokale partij Hart voor Delft heeft daar vragen over gesteld aan wethouder Stephan Brandligt (GroenLinks). De partij hoopt het leggen van dit type zonnepanelen voorlopig te stoppen in de stad.
De Klinkerbuurt en de toekomstige Grasbuurt zijn projecten waar de wethouder trots op is, maar nu komt daar toch een nare bijsmaak bij. Volgens fractievoorzitter Bram Stoop van Hart voor Delft zijn de zonnepanelen namelijk niet correct neergelegd. Dat zou de branden op de Wissingstraat hebben veroorzaakt. Daarnaast zou de kwaliteit niet in orde zijn. Volgens de partij zijn er inmiddels vijf incidenten in de wijk. 'Kijk vooral naar de manier waarop ze op de daken liggen, je ziet gewoon dat ze niet recht liggen', vertelt Stoop.
BAM heeft naar aanleiding van de branden een onderzoek opgestart. 'Het onderzoek loopt op het moment nog, maar we stellen alles in het werk om te achterhalen wat de oorzaak is', laat een woordvoerder van de bouwer weten. 'Zodra de resultaten van de diverse onderzoeken bekend zijn, worden deze gedeeld met de buurt en andere belanghebbenden.'

Zorgen in de buurt

De buurt maakt zich zorgen, zeker na de tweede brand afgelopen vrijdag. Op 14 augustus ontstond de eerste brand in de zonnepanelen. Hart voor Delft vraagt zich vooral af wie nu precies verantwoordelijk is voor de woningen, juist omdat de getroffen bewoners nu lang niet in hun eigen huis kunnen wonen. Eerder gaf wethouder Brandligt in een commissievergadering al te kennen dat de opdrachtgever, AM uit Utrecht, verantwoordelijk is voor eventuele schade en garantie van de woningen.
Ook gaf Stoop toen aan veel interesse te hebben in het onderzoek. 'Het is in ieders belang dat dit opgehelderd wordt. Maar er is geen noodzaak voor ons om ons erin te mengen.' In de buurt gaan geluiden op over gebrekkige bekabeling, maar BAM wil daar nog niets van weten. 'Die geluiden zijn bij ons niet bekend, wij wachten ook op de resultaten van het onderzoek', gaat de woordvoerder verder.

Druk zetten op leveranciers en bouwer

Stoop hoopt in ieder geval dat de gemeente een grotere rol kan spelen. 'Wij vinden dat de bewoners beschermd moeten kunnen wonen. De wethouder heeft hier ook zeker een taak in', zegt Stoop. De partij overweegt een motie in te dienen tijdens de raadsvergadering donderdag. Dan hopen ze dat wethouder Brandligt extra druk op de ontwikkelaar en de bouwer kan zetten om de betreffende zonnepanelen te verwijderen en ook niet te gebruiken bij volgende nieuwbouwprojecten.
Het is nog onduidelijk wanneer de bewoners van de getroffen woning terug kunnen keren naar huis. Volgens de BAM is dit pas te zeggen na het onderzoek. 'Binnen twee weken verwachten wij de resultaten binnen te krijgen. Dan weten we meer', sluit de woordvoerder af.