WOZ-waarde verder omhoog: hoeveel extra ga jij in jouw gemeente betalen?

Wassenaar blijft de duurste gemeente in de regio om in te wonen
Wassenaar blijft de duurste gemeente in de regio om in te wonen © ANP
REGIO - De waarde van de huizen in de regio zijn in Gouda het hardst gestegen. De WOZ-waarde steeg hier gemiddeld met meer dan 10 procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met een gemiddelde waarde van 245.000 euro is het echter nog steeds de goedkoopste gemeente om in te wonen. Wassenaar blijft met een gemiddelde prijs van 622.000 euro veruit de duurste gemeente.
De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van de belastingen en de gemeentelijke heffingen vast te stellen. Deze Waardering Onroerende Zaken is openbaar en is voor iedereen toegankelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de gegevens om de waarde van de woningen per gemeente vast te stellen.
In Wassenaar steeg de WOZ-waarde het minst. De woningen zijn hier in 2021 gemiddeld 3,2 procent meer waard geworden, namelijk 622.000 euro, ten opzichte van 603.000 euro in 2020. Toch is Wassenaar nog steeds met afstand de duurste gemeente om in te wonen, want na Wassenaar heeft Oegstgeest de hoogste WOZ-waarde van de regio, met 464.000 euro.

Verkoopprijs van vergelijkbare woningen

De WOZ-waarde is het afgelopen jaar in Gouda het hardst gestegen. De gemiddelde waarde van de woning ging hier van 222.000 euro naar 245.000 euro, een stijging van 10,4 procent. Ook in Hillegom zijn de prijzen flink gestegen, want de woningen werden hier gemiddeld 9,6 procent meer waard.
Deze WOZ-waarde wordt door de gemeenten vastgesteld op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Hier zit wel een jaar vertraging in, omdat de woningen worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. Hierdoor stijgt de WOZ-waarde jaarlijks pas weer sinds 2016, terwijl de huizenprijzen al langer stijgen.
Kijk hieronder met hoeveel procent de WOZ-waarde in jouw gemeente is gestegen en wat de gemiddelde WOZ-waarde in jouw gemeente (x1000 euro) is:
WOZ-waarde 2021
WOZ-waarde 2021 © ANP/ bewerking Omroep West
WOZ-waarde 2021
WOZ-waarde 2021 © ANP/ bewerking Omroep West
WOZ-waarde 2021
WOZ-waarde 2021 © ANP/ bewerking Omroep West