Den Haag wil ook polsbandje invoeren voor bezoek aan café of restaurant

© ANP
DEN HAAG - Bezoekers van horecagelegenheden op het Plein in Den Haag kunnen daar al waarschijnlijk dit weekeinde naar binnen met een polsbandje in plaats van een QR-code. Dat verklaarde burgemeester Jan van Zanen woensdagmiddag in de Haagse politiek. 'Toen ik ervan hoorde, dacht ik direct: dat kunnen we mooi in Den Haag doen', aldus de burgemeester. Hoe het systeem precies wordt vormgegeven, is nog onderwerp van overleg met de horeca.
Den Haag volgt daarmee steden als Breda en Alkmaar, waar bezoekers ook met een polsbandje naar binnen kunnen bij een restaurant of café. Het idee is dat de controle zo stukken eenvoudiger wordt. De bandjes worden afgeven bij speciale posten waar mensen hun CoronaCheck-app wel moeten laten zien. Elders is de stad (de Grote Markt) worden stuarts ingezet of susteams (op de boulevard). Later wordt bekeken of daar ook polsbandjes kunnen worden ingevoerd.
Het debat over de handhaving van het naleven van de meest recente coronamaatregelen was aangevraagd door Hart voor Den Haag. Dit omdat boa's van de gemeente afgelopen weekeinde op de Grote Markt hadden geconstateerd dat de zaken daar hun bezoekers niet vroegen om een QR-code. Daarop zouden de gemeentelijke controleurs duidelijk hebben gemaakt dat als de ondernemingen zich niet aan de regels hielden hen een boete zou wachten en bij herhaling zelfs sluiting.

Controles niet acceptabel

Onacceptabel, aldus raadslid Arjen Dubbelaar. Volgens hem zou de burgemeester vorige week tijdens een discussie nog hebben toegezegd dat hij 'niet actief' ging handhaven. Van Zanen zou zich dus niet aan dat woord hebben gehouden, stelde het raadslid.
Daarvan was echter totaal geen sprake, verklaarde Van Zanen. Hij had gezegd dat dat hij zaken niet één op één zou laten bezoeken door de boa's. Maar dat bij 'excessen' wel zou worden opgetreden en dat er wel degelijk ook steekproefsgewijs zou worden gecontroleerd. Volgens hem zou de horeca tijdens overleggen ook hebben duidelijk gemaakt dat sprake was 'van wederzijds begrip'.

Op Grote Markt niet gecontroleerd

Daarop zagen twee handhavers in het weekeinde dat er in een zaak op de Grote Markt niet werd gecontroleerd. Dat werd ook toegegeven door de leidinggevende. De boa's zouden toen - aldus de burgemeester – hebben 'uitgelegd' wat de regels zijn. 'Er was dus geen sprake van een waarschuwing.' Om daaraan toe te voegen dat hij ook begrip heeft voor de 'fragile' positie van de horeca die te maken krijgt met veranderende regels. Van Zanen: 'Ik heb me dus volledig en meer dan dat aan mijn woord gehouden. Punt.'
Raadslid Judith Oudshoorn van de VVD opperde daarop het idee om ook in Den Haag met polsbandjes te gaan werken. Dat omarmde de burgemeester. Volgens hem had hij hetzelfde idee en wordt er op dit moment met de horeca over gesproken. De bandjes in Den Haag krijgen waarschijnlijk iedere dag een andere kleur. Het systeem wordt bekostigd uit geld dat Den Haag krijgt van het Rijk.

Niet langer dan 24 uur geldig

De nieuwe werkwijze kan op de goedkeuring van het kabinet rekenen. Wel moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is, en niet overdraagbaar is aan een ander. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag in een brief aan de burgemeesters geschreven.
Ook moeten gemeenten en ondernemers een bepaald gebied aanwijzen waarbinnen het polsbandje geldig is. 'Het bijvoorbeeld aanwijzen van (grote delen van) 'het centrum' of 'de binnenstad' voldoet niet aan die eis', schrijft Grapperhaus. Bijkomend voordeel van een systeem met polsbandjes is dat de inzet ervan tijdens piektijden drukte op straat kan voorkomen, schrijft Grapperhaus.
De Haagse horeca reageert gereserveerd op het idee om met polsbandjes te gaan werken, zegt Maarten Hinloopen, van Koninklijk Horeca Nederland en eigenaar van zes zaken op de Grote Markt. Hij blijft vooral principiële bezwaren houden tegen de rol waarin de horeca nu wordt gemanoeuvreerd in het bestrijden van de coronapandemie. 'Wij willen niet in het brandpunt van een gepolariseerde discussie staan', zegt hij. Toch wil hij de bandjes een kans geven. 'Laten we het proberen.'