Provinciale Staten scharen zich achter 'woondorp' voor arbeidsmigranten in De Lier

Impressie van het nieuwe woonpark
Impressie van het nieuwe woonpark © WOS
DE LIER - Provinciale Staten van Zuid-Holland zijn enthousiast over het plan om 688 arbeidsmigranten te huisvesten op een nieuw te bouwen woonpark, een 'Polendorp' aan de Oostbuurtseweg in De Lier. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een commissievergadering.
Uitzendbureau Tradiro wil op de plek van een leegstaande kas aan die weg een woonpark realiseren met 688 bedden voor arbeidsmigranten, schrijft mediapartner WOS. Naast appartementen komen er ook sportvelden, een fitnessruimte, een wasserette, een studieruimte en een receptie. Door deze faciliteiten kunnen de bewoners zich ook na werktijd vermaken én is er toezicht. Volgens de uitzender zal tachtig procent van de arbeidsmigranten werken bij bedrijven binnen een straal van drie kilometer en zich daarom verplaatsen op de fiets. Zo wordt het aantal autobewegingen beperkt.
Burgemeester en wethouders van Westland lieten vorige week weten medewerking te verlenen aan het woonpark, dat er maximaal tien jaar mag staan. Ook gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland toonde zich eerder al positief over het plan. Zij wilde evenwel, hoewel dat niet vereist is, Provinciale Staten de kans geven om te reageren.

Lovende woorden

De aanwezige fracties spraken zich over het algemeen lovend uit. Rob Weber (JA21) was blij dat in Westland het initiatief is genomen om op deze plek huisvesting te realiseren. Gerard van de Breevaart (CU/SGP) vond dat Westland 'politieke daadkracht' heeft getoond. En Moniek van Sandick (CDA) noemde het plan een 'hoogwaardig ontwerp'.
Alleen Vinesh Lalta (D66) toonde zich kritisch, hoewel hij wel voorstander is. Hij ziet liever dat arbeidsmigranten in de dorpskernen zelf worden gehuisvest en niet erbuiten. 'Je geeft het signaal naar onze internationale medewerkers dat we ze wel nodig hebben, maar dat ze niet volwaardig zijn', zei Lalta.

Omwonenden tegen

Omwonenden van de Oostbuurtseweg lieten het afgelopen jaar al meermaals van zich horen als tegenstander. Zij verwachten overlast van hun nieuwe buren. Tijdens de provinciale commissievergadering was bewoner Jacques Enthoven aanwezig om in te spreken. Hij had graag gezien dat de bewoners al vanaf het begin van het proces, toen Tradiro in januari 2020 met de plannen kwam, erbij betrokken zouden zijn.
Ook het argument dat de te slopen kas onrendabel zou zijn voor het vestigen van een tuinbouwbedrijf, noemde hij onjuist. 'Het ligt op een A1-locatie, er ligt een aardwarmteleiding. Van deze locatie zou een tuinder een rendabel bedrijf kunnen maken.'